Než nás z toho trefí…

Tak jsme my Češi coby národ údajně učinění sebevrazi. Ne, nevěšíme se nijak mimořádně často, neskáčeme pod jedoucí vlak ani se nestřílíme. Zasebevražďujeme se jinou zbraní. Cholesterolem.

Že prý je přímo alarmující, jak na tom my Češi jsme. Na prevenci zrovna moc nedbáme, každý třetí z nás trpí nadváhou a jak s oblibou říkáváme, je tou nejlepší zeleninou ta, která napřed prošla prasetem. Ovoce a zelenina nám nejedou, zatímco takové tučné salámy, paštiky, pečivo, dorty, sušenky nebo chipsy… mňam, mňam!

Jsme tak více než lecčím jiným naplněni cholesterolem, kterého má příliš sedmdesát až osmdesát procent obyvatel naší země, jak alespoň tvrdí ministerstvo zdravotnictví. A to je prý alarmující. Ne to, že to říká ministerstvo, ale to, že jsme plni tohoto údajného fujtajblu. I kvůli kterému umírá každý druhý našinec na kardiovaskulární choroby.

Prý jsou nám vesměs nějaké preventivní prohlídky, na něž máme co dva roky nárok, fuk, prý jsou pro nás nanejvýš nutné zlo a mnozí (zejména mladí) nevědí a snad ani netouží vědět, kolik cholesterolu v sobě mají.

Tohoto „tichého zabijáka“ často přehlížíme, máváme nad ním rukou. Protože zčásti se s ním nedá hnout, pokud pro něj máme vrozené dispozice, a zčásti bychom se mu vyhnuli leda tím, že bychom se začali lépe (= nechutněji) stravovat. A kdo by chtěl namísto sádla rostlinný tuk, místo hranolků zeleninu, místo hamburgerů ovoce a místo řízku nějaký celozrnný fujtajbl, že? A jak jenom těžko se našinec odhodlává zpravidla k nějakému tělesnému pohybu!

A přitom prý bychom mohli i trpět genetickou poruchou zvanou familiární hypercholesterolemie, která právě hladinu cholesterolu v krvi výrazně zvyšuje a kvůli níž může pacient dostat infarkt třeba už i před desátým rokem života.

A proto bychom se měli nechávat testovat. Měli bychom absolvovat vyšetření, zda jsme v pořádku, zda nám nějaký ten infarkt též nehrozí. Měli bychom (jsme-li tímto zlořádem ohroženi) navštěvovat i lipidové poradny a omezovat na cholesterol bohaté potraviny.

A možná se zastavit i na psychiatrii a nehltat tolik mediálního zpravodajství. Protože kolik jenom třeba taková televize musí obsahovat cholesterolu! Když jsem z ní (určitě nejen já) nejednou doslova na infarkt či na mrtvici…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | neděle 4.10.2015 11:00 | karma článku: 11,28 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0