Nevěřím svým očím

Neuvěřitelné se zřejmě stalo skutkem. Samozřejmě pokud na internetu hned v minimálně dvou zpravodajstvích nezapracoval tiskařský šotek a nepostavil realitu doslova na hlavu. Protože tohle bych vážně nečekal.

Jenom si to představte! Naše vláda prý nejspíše doporučí Ústavnímu soudu, aby tento neměnil náš zákon o občanství. Tedy aby nevyhověl jistému ruskému občanovi, jenž si stěžoval, protože mu naše ministerstvo vnitra odmítlo udělit české občanství „z důvodu ohrožení bezpečnosti státu“, a jenž požaduje zrušení ustanovení onoho zákona, podle něhož může být odmítnuta žádost o občanství právě kvůli ohrožení bezpečnosti státu.

Onomu člověku se na tom totiž nelíbí, že odmítnutí žadatelé o občanství v takovém případě nemají možnost řádného přezkumu onoho zamítavého rozhodnutí a je tudíž opomíjeno jejich právo na spravedlivý proces a na informace. Protože zákon umožňuje vydat takové rozhodnutí i bez dalšího zdůvodnění a bez možnosti soudního přezkumu. Zdůvodnění totiž ministerstvo může vydat v případech, kdy je k tomu oprávněno policií nebo zpravodajskými službami, jež při tom využívají utajované informace. A pokud žadatel o občanství „ohrožuje bezpečnost státu, jeho svrchovanost a územní celistvost, demokratické základy, životy, zdraví nebo majetkové hodnoty“, ministerstvo zamítnutí žádosti obsáhleji nezdůvodňuje. Tajné informace nerozkecává.

Senát byl před třemi lety téhož názoru jako onen Rus, ovšem Sněmovna mu to zatrhla. Protože soudní přezkoumávání takového rozhodnutí by bylo problematické, protože zpravodajské služby a policie prostě nemohou poskytovat údaje z operativních spisů.

A dnes toto téma tedy dorazilo až k Ústavnímu soudu. Protože se onomu ruskému pánovi nelíbí, že byl odmítnut coby hrozba pro bezpečnost našeho státu a ne a ne někde nalézt zastání.

Jenže naše vláda si prý hodlá ponechat tuto možnost – tedy možnost odmítnout žádost o občanství kvůli ohrožení bezpečnosti státu. A dnes má Ústavnímu soudu doporučit, aby tato možnost v zákoně o státním občanství zůstala.

A sotva byste uvěřili, kdo tuto vůli vlády v médiích prezentoval a kdo je tu jejím jednoznačným zastáncem! Je to…

… sám pan ministr Dienstbier (http://www.denik.cz/z_domova/dienstbier-vlada-asi-doporuci-ustavnimu-soudu-nemenit-zakon-o-obcanstvi-20160329.html)!

To je věc, co? Dokonce i on je prý názoru, že bychom neměli dávat občanství těm, kdo jsou nám nebezpeční, kdo mají nějaký ten vroubek, ne-li přímo vrub, u naší policie či tajných služeb. Takoví se (i podle něj) našimi občany stávat nemají.

Za kterýžto názor pana Dienstbiera velice chválím.

A doufám, že nezůstane jenom u slov.

Že tento svůj názor počne konečně uplatňovat i v praxi; a přestane se domáhat bezbřehé benevolence ke všemožným imigrantům. O nichž se, jak známo, až příliš často dokonce vůbec nic neví; leda snad to, že by mohli být potenciální hrozbou. Že by s velkou pravděpodobností mohli „ohrožovat bezpečnost státu, jeho svrchovanost a územní celistvost, demokratické základy, životy, zdraví, nebo majetkové hodnoty“. Tedy že se neslučují s naším právem.

Doufám, že poté, co bude tento názor vlády Ústavnímu soudu předložen, nepůjde pan Dienstbier vzápětí zase požadovat, aby byli uprchlíci na našem území volní, aby nebyli „vězněni“, aby se jim dostalo lepšího zacházení a zaopatření,…

Autor: Viktor Pondělík | středa 30.3.2016 10:44 | karma článku: 28,12 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0