Netřeba se jich bát…

Není prý důvod se bát. Protože k nám – jak tvrdí lékaři – migranti sotva zavlečou nějakou tu nebezpečnou chorobu, jíž bychom se mohli nakazit. Pokud už k nám prý někdo takové nemoci přiváží, jsme to vesměs my sami.

Tedy naši turisté, vracející se z exotických končin. Pokud se tak máme bát, že od někoho něco strašlivého chytíme, jsou to prý naši navrátilci a nikoliv běženci. Tvrdí doktoři (http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/381082/lekari-osklivou-nemoci-se-nakazite-spis-pri-cestovani-nez-doma-od-migrantu.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy). Jmenovitě primářka Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce Roháčová a doktor Stejskal z odborné Společnosti infekčního lékařství.

Migrační vlna prý pro nás nepředstavuje hrozbu šíření nákaz, zejména těch vysoce nebezpečných infekcí. A navíc jsme prý na takovéto potenciální riziko i připraveni, máme u nás vypracovaný přesný plán postupu, v němž je zapojen celý integrovaný záchranný systém.

Máme i speciální pracoviště se třemi bioboxy, máme v pohotovosti centrum schopné aktivace do jedné hodiny, jehož personál prochází co týden cvičením. Ale zatím víceméně zbytečně. Protože loni přijali na Bulovce jen dvanáct pacientů s různým rizikem nákazy a z toho se to nejhorší, podezření na ebolu, nepotvrdilo.

A tak prý zůstaňme v klidu. Nestraňme se imigrantů, straňme se hlavně vlastních lidí, vracejících se z ciziny. Protože od migrantů nám prý nic závažného nehrozí…

Čímž mi byla svým způsobem potvrzena jedna před časem zveřejněná alarmující zpráva. Jež se tehdy měla týkat pouze mladých našinců, ale už se zřejmě dostala i mezi lékaře. A sice že prý se přestáváme bát HIV a přestáváme věřit v nevyléčitelnost AIDS (http://www.novinky.cz/komercni-clanky/354862-aids-neni-smrtelnou-chorobou-mysli-si-kazdy-sesty-do-26-let.html). Což nepřímo vlastně potvrdili i oba výše zmínění údajní specialisté.

Protože jestliže se nebojí, že k nám migranti dovezou třeba nějakou těžko léčitelnou formu tuberkulózy, žloutenku a podobně, budiž. Ale že bychom se po (nejen) německých zkušenostech neměli obávat toho, že mezi nás imigranti rozšíří dávno známou svět decimující smrtelnou chorobu, to se mi vážně nezdá.

Kolik takový jediný sexuálně frustrovaný černoušek dokáže nakazit někde u nádraží nebo na plovárně žen, jež se mu nějakou nešťastnou náhodou připletly a připletou do cesty? A na kolik lidí to tyto ženy třeba i nevědomky přenesou? A ti zase dál… To nikdo nezjistí.

Ale je to prý jedno. Protože to, čeho se máme bát, jsou výhradně z dovolené se vracející našinci…

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 21.3.2016 12:05 | karma článku: 33,02 | přečteno: 915x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0