Nesouhlasíme. No a co?

Tak nám to evropští bratříčci rozeschvalovali. Evropská komise ve středu usoudila, že je žádoucí mít nový systém azylového řízení. Že bude muset každý imigrant i nadále požádat o azyl tam, kde do EU vstoupil, ale…

… pokud bude některý ze členských států migranty přetížen, spustí se nouzový systém přerozdělování. Každá země dostane svou příslušnou kvótu, kterou podle mínění oněch pánů bez problémů snese, a pokud tato bude během jednoho roku překročena a dosáhne více než 150 procent dané kvóty, rozestrkají se přebyteční migranti do zemí ostatních. Opět pěkně proporcionálně.

A pokud by některá ze zemí odmítla přijímat tyto „přebytečné“ azylanty odjinud (z čehož, chápu-li to správně, vyplývá, že svou předepsanou kvótu bude muset přijmout každý bez výjimky a nebude muset brát jen ty migranty, kteří jsou „navrch“ coby přebyteční jinde), může se prý vykoupit čtvrtmilionem eur za každého odmítnutého žadatele, kteréžto peníze dostanou ty migranty nejvíce postižené země.

Země Visegrádské čtyřky už proti tomu stihly protestovat. Protože platit za nepřijaté uprchlíky odmítají. Nechtějí platit jakési odpustky. Takže bychom mohli být zdánlivě rádi, že se za nás aspoň naši politici bijí. A to výjimečně dokonce včas; protože zmíněné bude platit teprve v případě, že to schválí Evropský parlament a „kvalifikovaná většina“ členských států EU… Tedy aspoň 16 států s 65 procenty obyvatel EU.

Čili jsme v háji. Jsme sice proti, nelíbí se nám to. Jenže už se nám to takto nelíbilo i minule, i tenkrát jsme byli proti. A pak hlasovali ministři vnitra a my splakali nad výdělkem. A obdobně tomu má být i tentokrát.

Protože každá země, jež má naději na to, že se díky počtům svých uprchlíků nějakých zbaví nebo si aspoň přivydělá, bude všemi deseti pro. A když zvedne ruku aspoň šestnáct států s alespoň pětašedesáti procenty obyvatel unie, můžeme jít k šípku. Nebo někam jinam. Třeba si stěžovat na lampárnu hlavního nádraží, jak se říká. Stačí poslouchat zprávy a umět počítat, aby člověk věděl, že se toho při složení Evropské unie (http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/402465-cr-odmitla-odpustky-za-neprijate-uprchliky-ktere-schvalila-evropska-komise.html) dosáhne, že se zvedne rukou dost. I bez nás, i bez Visegrádu.

A tak už pláču. Nesouhlasíme. A co? Budou na nás tak hodní, že nás nechají vybrat, zda budeme brát imigranty nebo platit jako mourovatí.

Protože jsme v Evropské unii a tak prostě potáhneme za jeden provaz. Ať se nám to líbí nebo ne. Potáhneme za provaz jako tupý volský potah. Protože snad nevěříte, že se naši politici rozhoupou k něčemu víc než ke slovnímu vyjádření nesouhlasu…

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 5.5.2016 11:00 | karma článku: 35,75 | přečteno: 1122x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0