Někdo je tu „produktem inkluze“

Zákon definitivně platí a tak bychom se na to možná mohli vykašlat. Smířit se s tím, že už je to jednou tak a nic s tím nenaděláme. A taky – jak se zdá – vážně nenaděláme.

Zkrátka se i lehce mentálně postiženým dětem otevřou základní školy dosud jako „běžné“ nazývané. Každý, kdo o tuto problematiku kdy projevil aspoň trochu zájmu, už ví, o co jde.  Proto připomínat, že se mají děti „zralé na zvláštní školu“ více dostávat do běžných škol, na nichž sotva mají naději samy uspět, že se mají takovým platit speciální pomůcky a asistenti z peněz, jež ministr financí zarputile nechce a nechce dát, nemá smysl.

Ale nyní se přesto v tomto tématu objevila jedna novinka. Bohužel nic neřešící novinka. Novinka, jež však na tuto shůry našemu lidu vnucovanou novotu vrhá možná zbytečné nové světlo.

Protože je vám zřejmě známo, kdo z nejvýznamnějších politiků tuto reformu jak vnímal. Ministryně školství Valachová ji hájila, kudy chodila, prezident Zeman měl onu slavnou inkluzi od samých počátků za jeden z mnoha nezdařených experimentů ve školství, který dětem i učitelům uškodí (máme-li používat nezemanovskou slovní zásobu), no a ministr financí Babiš na to aspoň prozatím nechce dát nezbytné miliardy ze státní pokladny.

Ovšem… co to?

Jak se dnes můžete dočíst třeba na http://www.novinky.cz/veda-skoly/395018-ministryne-valachova-novelu-o-inkluzi-prezident-podepsal-ja-ji-jen-provadim.html,…

To jsou mi věci! Tenhle nesmysl se vážně rozjel, ono se to vážně podařilo zrealizovat, byť s povolenou „dvouletou tolerancí“. To, co chápali a chápou snad jedině „lidé sami zralí na inkluzi“, se změní doopravdy v realitu. Což, zdá se, možná ani autoři sami nečekali…

A co tudíž říká paní ministryně Valachová teď a tady?

Podle ní není ono společné vzdělávání  duševně „hodně rozmanitých“ dětí žádný šílený plán. Prý ani nemůže být. Protože…

onu novelu školského zákona schválil Parlament a podepsal prezident republiky a ona coby ministryně školství zákon pouze provádí. Prý to v minulosti opakovaně projednávala i s prezidentem a ten v tom neviděl problém. A ona nechce strašit lidi tím, že by přišli o podporu svých dětí v rámci speciálních škol nebo je museli někam přesouvat.

Prostě tuto reformu, inkluzi, paní Valachová až do dnešních dnů prosazovala, ač se zdálo, že se proti ní spiknul celý (český) svět. Vysvětlovala, podporovala, požadovala peníze, uklidňovala,… Zatímco prostý lid stejně jako mnozí jiní politici s ní za jeden provaz netáhli a ani pan prezident se nevyjadřoval lichotivě, jakkoliv nepoužíval zase až tak nevybíravý slovník. A najednou za to paní Valachová (alibisticky?) vlastně nemůže…

Protože to schválili poslanci a podepsal prezident… A ona jenom realizuje přání těchto…

Chápu-li to správně tak, jak to chápu, je tam nahoře někdo „zralý pro inkluzi“. A ne-li, pak jsem „zralým pro inkluzi“ já.

Protože já bych se vážně býval vsadil, že tyto reformy (či spíše deformy) byly dítkem paní Valachové. Že je tato takovou naší školskou paní Merkelovou… Jež po prvotním nadšení ze své reformy už tuší, že to schválené nedopadne dobře, a tak se o ten nápad ochotně zkouší podělit s ostatními.

Aby v tom nakonec nezůstala sama...

Autor: Viktor Pondělík | pátek 19.2.2016 18:05 | karma článku: 29,15 | přečteno: 762x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0