Nejsme Amerika

Ač jsme na tuto, zdá se, orientováni nejednou i více, než je zdrávo, prostě naše země není Amerikou. Jsme jiní a navzdory tomu, že má Amerika leckterou přednost, nelze nezmínit, že i my máme leccos, co by mohlo oprávněně vzbudit bledou závist pro změnu tam za velkou louží.

Protože jak by třeba záviděl našincům americký exprezident Clinton, kdyby si přečetl poslední zveřejněnou statistiku od prace.cz, jež dopadla vlastně ještě lépe než tatáž uskutečněná před dvěma lety!

Ne, nejedná se o to, jak se může vyjadřovat na rozdíl od amerického kolegy český prezident. Jedná se o něco jiného. A sice o to, že Čechům vcelku nevadí milostné vztahy v práci. Co se týká milostných poměrů na pracovišti, jsou Češi tolerantním národem. Nadpoloviční většině dotazovaných nevadí láska na pracovišti, pokud tato nenarušuje pracovní atmosféru, každý osmý ze zaměstnanců ji pak dokonce vítá jako zpestření. Což je, jak jsem již zmínil, dokonce lepší výsledek než před dvěma lety, kdy prace.cz položil stejnou otázku naposledy; protože je to prý mimo jiné i vítané téma drbů.

Sice prý pro nás vyvstávává jistý problém v případě románků šéfů s přímými podřízenými, protože okamžitě přicházejí na přetřes spekulace o možné vypočítavosti či protekci, jinak jsme však benevolentní.

A nejen my lidé sami. Tolerantní je ke vztahům na pracovišti i většina českých firem, jimž tyto nevadí, zejména pokud se partneři chovají profesionálně a svůj vztah na pracovišti nevystavují okázale na odiv, a ani Zákoník práce se v této záležitosti nijak specificky neangažuje.

Pokud se pak takové vztahy některé firmě přece jenom nelíbí, ošetří to pracovní smlouvou nebo vnitřním předpisem, a to hlavně tehdy, existuje-li riziko, že se kolegové budou většinu času věnovat spíše sami sobě než práci. Jinak se to zkrátka nějak extra neřeší; a co není zakázáno, to je povoleno.

A tak si čeští pracující, ti na samém vrcholu i ti poslední z posledních, mohou vesměs dopřát to, co by bývalo bylo učiněným snem třeba i pro bývalého amerického prezidenta Clintona s Monicou Lewinskou. Prostě my se máme. U nás láska kvete nejen v každém věku, jak se říká, ale klidně i na leckterém pracovišti.

Byť i zde problém existuje. Problém, jenž mi nedá spát.

Protože proč právě já? Proč právě já žádnou ke flirtu vhodnou lepou slečnu na pracovišti nemám? Já chci taky!!!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | sobota 25.4.2015 15:04 | karma článku: 9,97 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0