Máte vejce v pořádku?

Hned na úvod bych rád zdůraznil, že se mi jedná o výlučně vejce slepičí, o ta, jež jsou na našem trhu k mání nejčastěji. Jde o tato a žádná jiná. To jenom tak pro úplnost, abych nebyl hned v zárodku nařčen z něčeho, z čeho nemám v úmyslu být nařčen.

Prostě se navzdory tomu již po  léta neutuchajícímu strašení široké veřejnosti cholesterolem minimálně čas od času stává, že si domů přineseme nějaká ta vajíčka. Někdy proto, abychom si na nich pošmákli sami, někdy proto, abychom je uvařená a obarvená rozdali koledníkům, někdy proto, abychom se s nimi zúčastnili nějakého politického mítinku, kde jsou tato k upotřebení též, jakkoliv ne ke konzumaci.Ovšem zatímco v posledně zmíněném případě je lhostejné, jakými tato vejce jsou, ba dokonce by se dalo říci, že čím jsou zkaženější, tím lépe, zpravidla toužíme po vejcích čerstvých. Protože taková čerstvá vejce jsou lahůdka, zatímco pukavec, to je „lahůdka“.Ovšem jak taková vejce prokouknout? Jak odhalit, jsou-li dosud čerstvá a tudíž zřejmě vhodná ke zblajznutí, nebo už jsou vhodná leda tak k tomu, abychom je připravili svému nejhoršímu nepříteli?Pokud už se nám takové vejce podařilo nakřápnout, dá se prý jeho čerstvost poznat tak, že splývá-li žloutek s bílkem do stejné roviny, je k jeho použití vážně už ten nejvyšší čas. A pokud se z něj line dejme tomu to co z manželových bot po celotýdenní tůře, pryč s ním. Myslím s vejcem, nikoliv s manželem.A naopak – když obsah rozkleplého vajíčka drží hezky pohromadě, žloutek je pevný a neroztéká se a bílek kolem něj tvoří takřka stejně pevný kruh, je prý čerstvé.Ovšem většinou nám v obchodě vejce rozklepávat nedovolí a ta, jež tam už rozbitá jsou, zase vesměs koupit nechceme. A tak je výše zmíněné až relativně pozdním honěním bycha. Takového bycha chytíme snad ještě včas, ovšem peníze za vejce už jsou v tu chvíli nenávratně v trapu. Protože zboží lze reklamovat pouze v originálním obalu a že by se vám chtělo slepovat skořápku vteřinovým lepidlem a nalévat do ní její obsah zpět, to asi ne, že?Avšak prý lze prokouknout i vejce dosud nerozbitá. Protože tato se prý chovají… jako naši utonulí spoluobčané. Dosud čerstvá klesají ve vodě ke dnu, aniž bychom jim museli zalévat neexistující nožičky do betonu nebo na rovněž neexistující krk věšet buližník, zatímco ta, jež vyplavou, jsou už hezky „uleželá“. Čím hlouběji se ponoří, tím prý lépe. Čímž vás nenavádím, abyste pro tento experiment házeli vejce do nejhlubší studny široko daleko, odkud byste je následně už nevylovili.Ovšem toto vše vyžaduje minimálně trochu toho času na pozorování a nejednou i bystrý úsudek. Protože vše není jen černé či bílé a tak i vajíčko může podobně vaječčí chytré horákyni plavat i neplavat, tak trochu se roztékat i neroztékat,…A proto vám lze na závěr doporučit jednu metodu, díky níž kvalitu vajec určíte stoprocentně. A navíc bez zbytečné námahy. Prostě si svá vajíčka snězte.Pokud poté několik dní neopustíte svou kadibudku, čerstvá nebyla. Ovšem v obchodě vám je pak už zpátky zcela určitě nevezmou…

Autor: Viktor Pondělík | neděle 31.8.2014 8:00 | karma článku: 7,57 | přečteno: 555x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0