Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má to nějak popletené

Tak si paní doktorka Joanne Liu, mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic, našla chvilku času, posadila se a napsala dopis všem evropským vládám a evropským institucím. A zřejmě nenapsala správně adresu…

… protože se to přes média dostalo ke mně, jenž nejsem nejen vládcem, ale ani komunálním politikem (http://www.lidovky.cz/lekari-bez-hranic-kritizuji-evropskou-unii-zapomneli-jste-na-lidske-utrpeni-1su-/zpravy-svet.aspx?c=A160516_144320_ln_zahranici_msl#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_lidovky&utm_content=main).

Přes média mi bylo předhozeno, co ona paní napsala evropským vládám. Asi abych se nad sebou, ač výslovně nevyzýván, zamyslel a žádal po své politické reprezentaci a po evropských institucích nápravu. Což však neučiním. Mimo jiné i proto, že čím déle ony řádky čtu, tím více jsem přesvědčen, že to má paní doktorka v hlavě zřejmě tak trochu popletené, když píše to, co píše.

Prý se my, tedy Evropa, nemáme otáčet zády k právu na azyl. Což prý činíme a dospělo to až tak daleko, že Lékaři bez hranic pociťují hluboké znepokojení, a to nad podpisem dohody mezi Evropskou unií a Tureckem. Čímž jsme se prý otočili zády k tisícům lidí, kteří utíkají před válkou, útlakem a zoufalstvím.

Tím, že jsme onu dohodu s Tureckem podepsali, jsme prý ve skutečnosti přenesli starost o uprchlíky na bedra Turecka, výměnou za finanční podporu v řádu miliard. Čímž jsme prý rezignovali na svou morální a právní odpovědnost. Nesnažíme se prý migrační krizi zmírnit a namísto toho, abychom ji řešili, jsme to prostě přehráli na někoho jiného.

Kvůli naší dohodě s Tureckem prý ignorujeme my Evropané svou povinnost pomoci každému, kdo žádá o ochranu, ohrožujeme právo všech lidí žádat o azyl a zatlačujeme uprchlíky do poslední země, kterou prošli, čímž migranty držíme co nejdál od evropských hranic. Chudáci migranti pak nemají prakticky žádnou cestu, jak se dostat legálně do Evropy a požádat tu o azyl, což je nelidské.

Poskytujeme humanitární a rozvojovou pomoc pro syrské uprchlíky, ovšem výměnou za to, že trpící skončí někde za našimi hranicemi. Nabízíme miliardy, ovšem jenom těm skrytým před našimi zraky v Turecku. Před těmi, kdo prchají k nám, uzavíráme hranice, o uprchlíky v Řecku se staráme přímo ostudně, nezaručujeme jim tam žádnou bezpečnost a vlastně ani pořádné zaopatření. A Lékaři bez hranic se pak musí starat o oběti evropského přístupu k migraci založeného na zastrašování lidí, o lidi s kostmi zlámanými policií, děti postřelené gumovými projektily do hlav a kojence zasažené slzným plynem.

Není prý možné, aby se Evropa vykupovala z povinnosti poskytovat azyl. Protože budeme-li prý v tomto duchu pokračovat, nebudou mít nakonec lidé z válečných zón kam prchat a budou odsouzeni k smrti doma.

Nejdůležitějším z našich úkolů by prý mělo být zajištění humanitární pomoci. A my prostí Evropané prý také mnohdy dobrovolně pomáháme migrantům; ovšem naši lídři nám to kazí. Naši politici jsou proti pomoci migrantům, kvůli strachu z možných politických následků. A tito, vedoucí představitelé Evropy, by prý měli použít své rozsáhlé zdroje a nabídnout ochranu těm, kteří potřebují pomoc.

Podepsána výše zmíněná paní doktorka. Ta s těmi tak jaksi popletenými úvahami.

 

Napsala to nebo se alespoň podílela na vzniku tohoto srdceryvného dopisu. Nad nímž jsem se vážně zamyslel a dospěl k pocitu, že by se měla zamyslet i paní doktorka. Než zase něco někomu napíše.

Protože její myšlenkové pochody… No nevím…

Když je schopna napsat, že Evropská unie podepsala s Tureckem dohodu, na základě které se Turecko uprchlíků ujme, a o chvíli později tvrdí, že kvůli nám nebudou mít uprchlíci kam jít a budou odsouzeni k smrti doma…

Že jsme rezignovali na pomoc migrantům a vzápětí že jsme na tuto pomoc dali miliardy…

Že pomáháme jenom těm migrantům, kteří nám sejdou z očí a tudíž i z mysli… ve chvíli, kdy je Evropa plná těch, kdo už tu na sociálních systémech parazitují, což se zjevně projevuje tím, že nehodlají zůstávat ve „skoupých“ evropských zemích a míří takřka výlučně do zemí nejštědřejších…

Že naši policisté lámou běžencům na hranicích kosti a ubližují jim gumovými projektily a slzným plynem… když co chvíli můžeme číst, kolik jich zase záchranáři vylovili tonoucích z moře a dopravili na evropskou pevninu, čímž jim zachránili život, zatímco oni … http://pondelik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=520683.

A blud největší? Že prostí evropští lidé by imigrantům pomáhali a také pomáhají, ale politici jim to kazí. Když jsem si tohle přečetl, dospěl jsem k jednoznačnému závěru. Že by se asi paní doktorka měla obrátit na některého ze svých kolegů. Aby ji vyšetřil. Protože všichni dobře víme, kdo tu ty migranty chce nejvíce. Paní Merkelová, pánové Juncker, Dienstbier a jim podobní… politici. A těmi, kdo od migrantů dávají ruce pryč, jsou naopak ti, kdo to platí a kdo se oprávněně bojí. A mezi takovými prosťáčky věru moc politiků není.

Doufám, že se mezi Lékaři bez hranic vyskytuje i nějaký ten optik nebo otorinolaryngolog. Nebo snad psychiatr. To podle toho, co bylo důvodem, proč ona paní doktorka napsala to, co napsala. Protože buď je slepá, nebo hluchá, nebo prostě…

Autor: Viktor Pondělík | úterý 17.5.2016 12:02 | karma článku: 37,54 | přečteno: 1418x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

Podruhé za týden. KLDR do Jižní Koreje opět poslala balóny s odpadky a výkaly

1. června 2024  16:16

Severní Korea poslala přes ostře střeženou hranici do Jižní Koreje další balóny s odpadky a výkaly,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik