Kupředu, levá

Inu, budou volby. Nic jiného mne nenapadlo ve chvíli, kdy jsem si přečetl další z rádoby geniálních nápadů jedné z našich mocných, v tomto případě ministryně školství. Protože na zázraky nevěřím a jiný důvod mne nenapadá…

… ve chvíli, kdy jsem se dočetl nápad, jenž přímo neskutečně připomíná éru našeho minula. Kdy jsme kráčeli kupředu, levá, zpátky ni krok, kdy se zítra mělo tančit všude a kdy jsme prý radostně směřovali ke snu jménem komunismus.

Protože to stejně jako tehdy zní velice humánně, ba přímo šlechetně, jenže navzdory tomu se jedná o neskutečný paskvil hodný těch nejlevějších z levých politiků.

Paní ministryni Valachovou totiž nyní napadlo, že by vlastně měli mít všichni žáci prvních až třetích tříd a děti v posledním ročníku mateřských škol obědy ve školních jídelnách zdarma (http://www.lidovky.cz/skolaci-budou-mit-obedy-zdarma-chce-to-ministryne-valachova-pqi-/zpravy-domov.aspx?c=A151027_155808_ln_domov_ele#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_lidovky&utm_content=main). Tedy vlastně ne zdarma, protože by to měl zaplatit „tatíček stát“ z kapes všech, ale pro ně zdarma.

Ohání se přitom humánními myšlenkami. Že prý není přípustné, aby děti na vlastní kůži poznaly sociální rozdíly už v tak nízkém věku, a to jenom proto, že jejich rodiče zkrátka na zaplacení školních obědů nemají finanční prostředky, že je setkávání se dětí ve školní jídelně důležitým socializačním faktorem. Že není možné, aby některé děti chodily s rodiči do luxusních restaurací, zatímco jiné dostanou stěží jedno teplé jídlo denně. A tak by si děti měly být alespoň ve školních jídelnách rovné.

K čemuž by mělo dojít od roku 2018. A proto ona v úvodu zmíněná úvaha o souvislosti s volbami; protože ty parlamentní budou tomuto uvažovanému počinu předcházet. Obědy zdarma se dozajista budou levé části voličského spektra líbit a zároveň mají být odstartovány až dost dlouho po vhození lístků do uren, kdy už to možná bude moci být zapomenuto a hozeno do koše. Případně kdy to z logických důvodů zruší zvítězivší konkurenti dnešních mocných, kteří budou moci být za svou „nepřejícnost“ pranýřováni.

Ale teď se to paní ministryni zřejmě hodí do krámu. Je vidět, jak „dbá o blaho našich nejmenších“, a přitom je velice pravděpodobné, že s tím ona osobně nikdy trable mít nebude, mimo jiné i vzhledem k tomu, jakou životnost naši ministři školství mívají. Prostě se tímto nápadem zviditelní a leckomu se i zalíbí. Protože kdo by si dovolil namítat něco proti pomoci našim nejmenším, že?

Když se zaplatí obědy všem dětem, bude to transparentní, nikdo si nebude moci stěžovat a zároveň si leckdo bude pochvalovat. A tak…

… by se vlastně kromě obědů na státní útraty pro všechny mělo ze stejné, tedy státní, kasy doplácet i na zájmové kroužky pořádané v rámci školních družin a na lyžařské výcviky. Opět s údajně dobrým úmyslem, aby se mohli účastnit i sociálně slabí.

Paní ministryni prý na toto stačí docela málo peněz. U těch obědů by to prý dělalo jenom nějaké tři miliardy korun. Prý se sice o tomto doposud (raději?) nezmínila ministru financí, jenž drží státní kasičku, ale tento a další kolegové snad nebudou mít námitky. Protože když se jim ukáže pár fotek hladovějících jedenáctiletých dětí, nemohou tito přece říci „ne“… To snad leda opozice bude dělat problémy, protože toto „konzervativce děsí“.

A tak paní ministryně plánuje zavedení obědů placených státem na rok 2018. Na rok po příštích parlamentních volbách. Kdy už ona osobně sotva bude u stejného korýtka jako dnes, ale přesto se to její straně neztratí.

Vlastně bych proti takovému počínání ani nic moc mít neměl a vcelku bych ani neměl. Kdyby tento vlastně neskrývaný velký krok na cestě ke „komunismu“ neměl svá skrytá ale. Jež nejsou ani zdaleka tak líbivá jako dobře napapané dětičky.

Vezměme si třeba už jenom slova téže ministryně rovněž ze současné doby. Stále více všemožně handicapovaných dětí má být z nějak „zvláštních“ škol přeřazováno na školy běžné. I za cenu toho, že se nedoplatíme za asistenty a všemožné pomůcky a jiné nezbytné doplňky; jen aby se děti již odmala učily, že zkrátka je někdo takový a někdo makový. Děti mají vidět, že jsou v životě i výrazně odlišní lidé… a zároveň se má prostřednictvím obědů maskovat to, že jsou některé jiné.

Nebo to, že se nejednou i sami pranýřujeme, jak se u nás plýtvá potravinami. A dnes a denně vidím, kolik se toho ve školních jídelnách vyhodí, protože „to dětem nechutná“. Z praxe odhadnu, že dojí možná tak každé páté dítě. A to v době, kdy to rodiče zaplatí a mají tak alespoň nějakou motivaci tlačit na to, aby jejich ratolesti jedly. A pokud to jídlo bude zadarmo, automaticky,… kdo by se na to plýtvání nevykašlal? Když to rodiny nic nestojí?

Má se to automaticky zaplatit ze státní kasy. Tj. na úkor něčeho jiného. Čeho asi? Nesmyslných projektů sloužících k tomu, aby si někdo spřízněný s politiky nahrabal? Sotva, že? Bude to jedině na úkor zvýšení daní, pomoci jiným potřebným, na úkor třeba téhož školství, zdravotnictví, sociálních služeb,… Nebo prostě na úkor týchž dětí, jež jednou budou splácet ještě daleko větší státní „sekyru“.

A to hlavní, co ve mně vzbuzuje nelibost? Chceme (prý), aby lidé pracovali, aby se o sebe dokázali postarat, aby byli co nejsoběstačnější, výkonní, kreativní. Aby nekončili coby nepřizpůsobiví na dávkách ve vyloučených lokalitách. A přitom… Vlastně i tímto počinem dáme už těm nejmenším najevo, že je tu stát a ten se o ně postará. Takže co by se staraly samy? Za pár let pak dospějí…

… a natáhnou podle zvyku dlaň. Protože nějaké zásluhy? Co je to za nesmysl? Vždyť od toho, aby platil, je tu přece (dojná kráva jménem) stát!

A tak nemám nic proti tomu, aby stát někomu ty obědy zaplatil. Ale jen tomu, kdo je toho hoden, v jehož silách skutečně není, aby se sám udržel nad vodou. A kdo to vskutku ocení. Pro ty ostatní by mělo platit to, co se říkalo (byť nedodržovalo) i za komunistů. „Kdo nepracuje, ať nejí.“

Jinak jsme cinkali klíči nadarmo. Protože kdo by se namáhal, když mu to „noví komunisté“ zaplatí? Na úkor troubů, kteří jsou přesto ještě stále ochotni pracovat a vydělávat na chléb svůj vezdejší. Prozatím…

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 29.10.2015 11:00 | karma článku: 19,11 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0