Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konečně mám své jisté

Tak se naše nepříliš odpovědné odpovědné osoby konečně „vyžvejkly“. Konečně mám své jisté. Bohužel sice neoznámily, že budu dostávat v důchodu peníze dostačující na důstojný život, ale aspoň řekly, kdy do penze půjdu.

Protože až doposud jsem žil v naprosté nejistotě. Čas od započetí mé pracovní kariéry sice ubíhal, ovšem odchod na zasloužený odpočinek se nepřibližoval úměrně narůstajícímu věku. Pořád se mi ona vytoužená meta oddalovala.

A teď bylo konečně definitivně rozhodnuto, kdy do důchodu půjdu (http://zpravy.aktualne.cz/finance/kdy-pujdete-do-duchodu-vlada-schvalila-vekovy-strop-ma-to-al/r~a019fb32ecee11e59e52002590604f2e/). Už zbývá jenom dočkat června a pak bude definitivně jasno. Že půjdu do důchodu ve věku…

… tří čtvrtin života. Což bude podle návrhu ministerstva práce, jenž schválila vláda, v červnu definitivně upřesněno. Bude to prý „na stropě“ 65 nebo 67 let.

Podle ministryně Marksové je takové rozhodnutí o věku pro odchod do důchodu veledůležité, neboť „neexistenci pevně stanovené hranice vnímá veřejnost špatně“. A tak nám od června dají onu námi obyčejnými lidmi tak vítanou jistotu. Že do důchodu půjdeme v tolika a tolika letech.

Ovšem asi se opět nezavděčí. Protože tento „pevně stanovený strop“, tento „jasně stanovený důchodový věk“, který nám byl mimo jiné slíben dnešní vládou už ve volební kampani, zase až tak pevný a jasný nebude. Protože vláda rozhodne, kdy budeme chodit do důchodu, jenže onen strop bude v budoucnu záviset na dalším demografickém vývoji a na rozhodnutích vládců, kteří na nejvyšší posty teprve v budoucnu nastoupí. Tedy kteří se chopí moci po roce 2030, kdy se hranice pětašedesáti let plynule dosáhne a kdy se tudíž bude zvažovat, co dál.

Jisti si tak prý budou moci být leda tak lidé ve věku od 55 let výše, kterých se případné změny nebudou týkat. Takže sláva. Když mi dnešním „pevně stanoveným stropem“ vlastně žádný pevný strop nestanoví, budu mít jistotu aspoň v tom, že za plus mínus osm let budu mít definitivně jistotu.

Ovšem nakolik jistou jistotu? To vážně nevím. Protože už den po zveřejnění té výše zmíněné jistoty jsem byl ujištěn, že asi bude mnohé zase jinak (http://www.novinky.cz/domaci/398598-strop-odchodu-do-duchodu-na-65-let-jsme-nedoporucili-brani-se-komise.html). Odborná důchodová komise totiž popřela, že by něco takového vládě doporučila. Že strop odchodu do důchodu na hranici 65 let není z její hlavy, že ona jenom radila, aby lidé trávili v důchodu zaručeně čtvrtinu života; a na základě tohoto doporučení si ministerští páni právě onen věk vycucali z palce. Což ministryně Marksová vlastně i sama potvrdila. Že tu pětašedesátku její ministerstvo „samo vypočítalo na základě zmíněného doporučení oné komise“.

A tak máme jistotu. Smutnou jistotu. Že do roku 2030 důchody porostou; a až v tom roce dosáhnou definitivního „stropu“, který bude 65 (nebo 67) let,… pak se uvidí…

A tak buďme našim dnešním politikům vděčni. Uvědomili si, že našincům nedělá nejistota dobře, a dali nám na uklidnění jistotu.

Díky níž mohu vážně klidně spát… Konečně mám své jisté…

Autor: Viktor Pondělík | sobota 26.3.2016 10:56 | karma článku: 14,64 | přečteno: 295x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Dvacet výrostků trýznilo v německém parku 14letého chlapce, natáčeli se u toho

20. června 2024  13:18

Na sociálních sítích koluje video, na němž parta asi dvaceti nezletilých v parku v německé Geře...

Do Prahy přijede argentinský prezident Milei. Česko si slibuje větší spolupráci

20. června 2024  13:08

Česko v pondělí navštíví zhruba půl roku po svém zvolení do funkce argentinský prezident Javier...

Muž v restauraci na Národní třídě civěl na dívky a onanoval, hledá ho policie

20. června 2024

Pražští policisté pátrají po muži, který v pondělí odpoledne onanoval v centru Prahy před dvěma...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik