Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když už kašlou na lidi…

Kolikrát už jsme jenom byli svědky toho, jak jsou obyčejní lidé a někdy dokonce i vedoucí politici některých jednotlivých států vedoucím reprezentantům Evropské unie šumafuk! Jak „Evropa“ nechce slyšet hlas plebsu.

Už se stalo tradicí, že ať chce kdo chce co chce, evropští lídři si melou pořád dokola to své a na odlišné cizí názory neberou ohled. Dnes jde zejména o migranty, ale ne vždy to bylo a je jenom a pouze toto téma. Ovšem dnes je toto téma dominujícím.

Ustrašený či naštvaný prostý lid říká vesměs to, co říká, myslí si, co si myslí. A vysoce postavení „Evropané“ si navzdory tomu melou stále do omrzení své. Nechtějí slyšet a připustit jiný názor.

A když už jsou pro ně prostí lidé vzduch, mohli by si možná poslechnout alespoň někoho tak jaksi „výše postaveného“, „zainteresovaného“ a známého. A možná by se – mají-li všech pět pohromadě – mohli snad i trochu zamyslet. Nad slovy zvláštní vyslankyně Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky Angeliny Jolie (http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/394398/nikdo-si-nezaslouzi-byt-uprchlikem-jolie-zada-evropu-o-soucit-s-migranty.html). Jejíž slova se sice zčásti nesla vcelku v duchu toho, co lze od takové reprezentantky očekávat, jenže přesto vybočila z šedi.

Jak tato prohlásila ku potěše Evropské komise a jí podobných institucí a politiků, nikdo si nezaslouží být uprchlíkem a Evropa by měla mít s utečenci soucit. Každá země podle ní musí odvést svůj kus práce pro zvládnutí migrace, žádná se nesmí zříkat odpovědnosti. Všechny vlády podle ní mají zvážit své možnosti pomoci, všem běžencům se má dostat respektu a soucitu, nelze dopouštět, aby se běženci rozlišovali podle jejich náboženství.

Až potud typická propaganda vysoce postavených osob zainteresovaných v péči o migranty. Jenže…

Spolu s tím zaznělo i něco dalšího, už ani zdaleka ne tak obvyklého pro lidi tohoto druhu.

Třeba to, že by se měly vyřešit především příčiny této krize, kvůli nimž je na světě tolik uprchlíků, že se systém péče o ně rozpadá. Že jednotlivé státy prostě nemohou migraci zvládnout individuálně, je důležité rozlišovat mezi uprchlíky a ekonomickými migranty. A…

Nikdo by neměl překračovat hranice, aniž by byl registrován, uprchlíci by měli normálně dostávat dočasné ubytování, stravu a zdravotní péči v táborech a to na dobu, než se budou moci vrátit do svých domovů. A jenom ti nejzranitelnější by měli dostat možnost azylu.

A počty uprchlíků, kteří se v současnosti vracejí do svých domovů nejméně za celá poslední tři desetiletí, se musí snižovat, neboť jinak hrozí desítky let nestability.

 

Když už nechtějí vysocí představitelé Evropské unie naslouchat svým bezvýznamným poddaným, když už si stůj co stůj stojí těmto navzdory za tím, že se migranti mají dále masivně přijímat a přerozdělovat, ač o ně vesměs nikde nestojí, možná by si mohli tentokrát vyslechnout alespoň tuto zvláštní vyslankyni Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky. Která sice hájí práva běženců, ale… neopomněla vyjádřit i pár velice rozumných myšlenek.

Jež ale evropské komisaře a jim podobné politiky a „dobroděje“ stejně jako v jiných případech zřejmě bohužel nechají chladnými. Protože kvóty jsou tak krásné téma! Zatímco přiznat, že se tito mýlili, že konali nesprávně a je třeba proti té migraci něco podniknout…

To od nich přece nemůžeme čekat! Ani když už je jiného názoru i zvláštní vyslankyně Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky… Podle níž stačí uprchlíkům nabídnout postel a něco k snědku v táboře s vyhlídkou na dřívější či pozdější návrat domů. Z Evropy, kde tito doma nejsou. A nebudou, dokud tady zbydou nějací „domorodci“.

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 19.5.2016 11:00 | karma článku: 25,77 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

Starosta platil vědmu z obecního rozpočtu. Věřil, že mluví s jeho mrtvým otcem

1. června 2024  18:17

Francouzský starosta Gilles d’Ettore skončil ve vazbě poté, co naletěl vědmě oblíbené mezi tamní...

Problémovou čtvrť ovládl islám. Vrací se tam klid a ze Švédů je malá menšina

1. června 2024  18:06

Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik