Když dva dělají totéž…

Předpokládám, že je mezi našinci jenom velice málo těch, koho to nikdy nenapadlo. Jsou-li tedy mezi námi vůbec tací. Předpokládám, že i vás už někdy napadlo, jak by to jenom bylo skvělé, kdyby…

Kdybyste si uměli a směli sami tisknout peníze. Takové, které by nikdo nerozlišil od platných originálů a za něž byste si tak mohli koupit všechno, co byste si jenom umanuli.

Krásná představa, že? Krásná, jenže pro naprostou většinu z nás neuskutečnitelná. Protože peníze mívají tu „neblahou“ vlastnost, že jsou vybaveny všemožnými bezpečnostními prvky a není to jenom tak, dokázat je zfalšovat. Kopírky to prostě nezvládnou a lidské ručičky jakbysmet.

A tak se někomu občas podaří vyrobit nějaký ten relativně zdařilý padělek a udat ho, případně využít souhry náhod a podstrčit někomu i zcela amatérsky vyrobenou imitaci, jenže dokonalosti jeden nedosáhne.

A musíme se tak smířit s tím, že si peníze zkrátka nenatiskneme. Protože ti, kdo je vydávají, nám falzifikaci nikdy usnadňovat nebudou. Z logických důvodů. Kdyby si totiž peníze tiskl v neomezeném množství každý, kdo by chtěl, bylo by jich tolik, že by byly prakticky bezcenné. A nikdo by si za ně už nic nekoupil.

Nikdo z nás si peníze tedy tisknout nesmí. A pokusí-li se o to, bude potrestán. Protože není možné, abychom tím my, prostí lidé, znehodnocovali měnu. Když se pokusíme tisknout vlastní napodobeniny platné měny, zavřou nás.

Nás ano.

Ovšem jiné nikoliv. Jsou výjimky, u nichž je tomu právě naopak.

Protože třeba taková Evropská unie si může tisknout nové a nové peníze, jak si jenom zamane. Říká tomu sice vznešeně „kvantitativní uvolňování“ (https://www.novinky.cz/ekonomika/418248-tisknuti-penez-ve-velkem-srazi-euro.html), ale nejde o nic jiného než o tisk bezcenných, ničím nekrytých bankovek, za jaké by skončil každý prosťáček za mřížemi.

Evropští centrální bankéři však nikoliv. Těm nejenom že toto nekalé počínání, jež v posledních dnech opět výrazně poškodilo společnou evropskou měnu, projde, ale dokonce jsou v tomto podporováni.

I u nás.

Protože zatímco oni tisknou od konce března 80 miliard eur měsíčně navrch a hodlají v tom pokračovat ještě minimálně do prosince, tyhle jejich dotištěné bezcenné papírky přeochotně nakupuje i Česká národní banka do rezervy. Čímž automaticky a úmyslně znehodnocuje i naši měnu.

Ovšem zkuste si vy vytisknout a udat byť i jen jednu jedinou stokorunu!!!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 24.10.2016 16:16 | karma článku: 11,80 | přečteno: 398x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0