Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

Tato u nás už dost zlidovělá fráze z filmu Pelíšky mě napadla ve chvíli, kdy jsem si před rokem pořídil na chatu nová lázeňská kamna.

Bylo už na čase. U těch předchozích po třinácti letech, po která mi věrně sloužila, plus navíc po dlouhé řadě let, po niž sloužila mým rodičům přede mnou, prostě definitivně prorezivěl kotel na vodu a nebylo tak zbytí.

Pořídil jsem si téměř identický model. Téměř stejný, co se rozměrů týká, z identické firmy téhož jména, nacházející se dnes již ve sjednoceném Německu a nikoliv jako ten zmíněný dosloužilý model v Německu východním, socialistickém.

Jediné, v čem se tyto dva modely lišily, jsou závity na vývodech, na něž se připevňuje baterie. Tedy ta část s kohoutky, chcete-li.

Vyměnil jsem to kus za kus. Na to člověk nemusí být ani instalatér, aby si tu „stavebnici“ z několika dílů poskládal. Ovšem…

Po několika vteřinách se nový model rozhodl stávkovat. Prostě z něj netekla voda a tato ani nevtékala do válce. Což je u podobného zařízení dost podstatná vada.

I nezbylo než baterii odšroubovat a odstranit kovovou síťku, bránící v průniku nečistot, jež se po chvíli v pitné vodě, pouze krátce po zimě při prvním puštění mírně zakalené, ucpala. A bez této síťky… se vzápětí ucpala celá nová baterie. Nevyčistitelně.

Ač jsem se letos snažil sebevíc, stala se jednou provždy nevyčistitelnou, téměř vodu nepropouštějící.

I nezbylo mi než zvolit provizorium. Na nový, sjednoceně německý kotel našroubovat vhodné nástavce a na ně starou, endéráckou socialistickou baterii, mající už odslouženo hoooodně let.

A od té chvíle vše zase funguje. Protože tato baterie z kdysi spřátelené části Německa to prostě snese. Dokáže fungovat i po mnoha letech i na jiném kotli, na rozdíl od té zcela nové, originální, moderní, dost esteticky vyhlížející, která nevydržela ani pár kontaktů se studniční vodou.

A mě tak napadá…

Kde udělali soudruzi z NDR chybu? Že jejich výrobek slouží tak dlouho, a to navíc i tam, kam nepatří? Zatímco nová moderní baterie z Německa sjednoceného poputuje do popelnice, jsa skoro od počátku nepoužitelná?

Což je o to smutnější, že je tento nový typ baterie k mání na internetu i coby samostatný díl. A stojí „pouhých“ tři a půl tisíce…

 

P. S. Současný kotel má záruku pouhé dva roky. Není tak vyloučeno, že budu příští rok muset kupovat nový. A lze jen doufat, že i na něm bude věrně sloužit stařičká baterie z NDR.

 

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 22.8.2019 1:30 | karma článku: 0 | přečteno: 12x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0