Kde je zakopán pes?

Prý jsme my Češi nějací divní. Ba přímo nepochopitelní. K tomuto závěru alespoň dospěli v bruselském týdeníku Politico Europe. V samém srdci Evropské unie nás prý považují za… „pro vnější svět nepochopitelné“.

Protože jenom si to vezměte! České republice se spíše vyhýbá mnohé z problémů sužujících většinu Evropské unie, avšak Češi z EU přesto nejsou nijak odvázaní. Ač se nám krize většinou vyhýbají, jsme my Češi s Evropskou unií a celkovou situací vůbec stále nespokojenější. A dokonce snad prý hrozí i czexit.

Jsme čím dál tím zdravější a bohatší, žijeme ve větším bezpečí než kdy jindy, naše ekonomika stoupá, máme nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, migranti a možný odchod Velké Británie z Evropské unie se nás takřka netýkají. A přesto remcáme a remcáme. Ač k nám nepřicházejí mohutné vlny migrantů, jsme neskutečně nemultikulturní, ač je nám náboženství v naprosté většině případů lhostejné, bojí se čtyři z pěti našinců islámu. A také čím dál méně důvěřujeme NATO a OSN a zejména Evropské unii.

Podivně negativní nálady u nás přinášejí prudké změny v politice. Antiislamisté mají naději na úspěch v nadcházejících regionálních volbách, byť je u nás muslimů jen jedna promile obyvatelstva, lidé si více a více pořizují zbraně k sebeobraně před nehrozícím nebezpečím, někteří z našich poslanců už chtějí i vlastní referendum o členství v EU. A většina z nás se bojí větší integrace do Evropy, možné ztráty národní identity a kontroly.

Máme se prostě skvěle, ale přesto u nás panuje notně ponurá nálada. Neznámo proč.

Totiž možná známo proč…

Ve zmíněném týdeníku to svádějí na „českou krizi identity“ (http://moneymag.cz/ekonomika/6319-ceska-politika-je-pro-vnejsi-svet-nepochopitelna-nespokojenost-s-eu-roste-hrozi-czexit). V níž jsme se ocitli zejména ve chvíli, kdy se jednalo o přejmenování naší země v angličtině z Czech Republic na Czechia. Ale i tak…

Česká politika je podle onoho plátku pro vnější svět povětšinou prostě nepochopitelná. A vůbec… všichni jsme tu prý pro ně tak nějak nepochopitelní…

Ovšem zapomněli si položit jednu zásadní otázku; a také si na ni odpovědět. Zda jsme my Češi vskutku nepochopitelní, nebo… zda jsou jenom oni tak zoufale nechápaví.

Odpovědět si na to můžete sami…

Autor: Viktor Pondělík | pátek 17.6.2016 11:00 | karma článku: 37,70 | přečteno: 1577x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0