Jsme snad my Češi nějak méněcenní?

Tak mi naše média dopřála srovnání. Jedna z oněch informací je už poněkud staršího data, ta druhá pak vcelku čerstvá, ač vlastně data ještě staršího. A obě vlastně pojednávají o témže tématu. O ceně lidského života.

Jak mi právě bylo připomenuto (http://www.instory.cz/2498-tohle-myslite-skutecne-vazne-muslimsky-prispevek-evropske-civilizaci-v-praxi-a-my-si-je-budeme-po-milionech-integrovat-aby-nas-obohatili.html), 15. února 1989 uvalil tehdejší íránský ájatolláh Chomejní fatvu (rozsudek smrti) na spisovatele Rushdieho za jeho knihu Satanské verše. Za hlavu onoho autora tehdy byla vypsána odměna, jež postupně narostla až na 2,8 milionů amerických dolarů. Bez kýženého efektu. Před čtyřmi lety byla tato zvýšena ajatolláhem Saneím na 3,3 milionu dolarů. Opět bez efektu. A dnes už se tato vypsaná odměna vyšplhala až na téměř 4 miliony dolarů. Protože Írán zkrátka chce dosáhnout svého a tak je ochoten sáhnout hlouběji do kapsy.

Íránci prostě aktuálně zaplatí za to, že Rushdieho „dostanou“, skoro čtyři melouny. V dolarech. Na tolik si onoho svého básníka cení. A to ani ne onoho básníka celého; chtějí dostat jen jeho hlavu…

 

A možná si ještě vzpomenete, jak se věci mají u nás. Na nedávné vyzrazené, nepotvrzené, potvrzené, nepotvrzené a nakonec zase potvrzené informace, u nichž se mlžilo tak, že se jim dá snad i věřit. Za dvě v Pákistánu unesené Češky zaplatil náš stát podle Respektu šest miliónů dolarů, ač si je původně i sami jejich únosci cenili na milionů dvacet (http://www.novinky.cz/domaci/394065-za-unesene-cesky-v-pakistanu-zaplatilo-cesko-145-milionu-korun.html). Nakonec nás každá z nich stála usmlouvané „pouhé“ tři miliony dolarů.

 

A já se tudíž cítím tak jaksi ukřivděn. Coby Čech. Protože…

Proč stojí íránský básník čtyři miliony dolarů, a to navíc i mrtvý, zatímco naše děvčata (a to výhradně živá) pouhé tři miliony? Proč takový cenový rozdíl?

Jedná se pouze o už zprofanovaný genderový problém? Nebo jsme my Češi nějak méněcenní? Když za své lidi nezaplatíme ani tolik co Írán, sužovaný na rozdíl od nás dlouhodobými sankcemi? Když je kupujeme pod cenou?

Protože na pouhou množstevní slevu je ten rozdíl přece jenom příliš velký…

Autor: Viktor Pondělík | pátek 26.2.2016 11:22 | karma článku: 18,49 | přečteno: 948x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0