Jak typické v dnešní době!

Už zase si někteří z Čechů stěžují. A tentokrát jsou těmito stěžovateli žáci i učitelé. Kterým vadí, že… jsou přijímací zkoušky na střední školy příliš obtížné.

Loni si lidé stěžovali na to, že byly těžké, letos pak na to, že byly údajně ještě těžší než ty loňské.

Že prý bylo v těchto zkouškách příliš odborných termínů a věcí, které žáci v běžném životě nevyužijí, že byly příliš časově náročné. Zejména ty na víceletých gymnáziích. Že prý se po žácích chtělo příliš toho, co v životě nebudou potřebovat, a základní školy, které žáky na tyto zkoušky připravují, pak nemají tolik prostoru na to, aby žáky naučily naopak to, co v životě potřebovat budou.

Podle kritiků se přijímací zkoušky coby jediný relativně spravedlivý způsob, jak posoudit připravenost žáků ke studiu, staly strašákem pro děti, které nejsou studijní typy. Že prý byly dokonce mnohé úlohy v přijímacích zkouškách „hloupé a škodlivé, bránící žádoucím změnám ve školství“.

A Cermat coby instituce, jež kritizované přijímací zkoušky připravila? Zoufale se brání tím, že tyto testy mají smysl, protože jejich účelem je vybrat ty nejlepší studenty. Přijímací zkoušky mají vybrat ty z uchazečů, kdo umí úlohy zpracovat, od těch, kteří to neumí, nikoliv jen ověřovat znalosti, nemají sloužit k tomu, aby je všichni zvládli, ale k tomu, aby se určilo pořadí úspěšnosti, podle kterého by si střední školy mohly vybrat ty nejlepší. A sotva by si na ně měl někdo stěžovat, protože jsou tyto testy stejné pro všechny, nikomu tedy nestraní a nikoho nedeklasují (https://zpravy.aktualne.cz/domaci/prijimacky-na-stredni-jsou-strasak-letos-byly-jeste-tezsi-ne/r~cc788e06431c11e8b8efac1f6b220ee8/).

 

Prostě se v České republice konaly přijímací zkoušky na střední školy. V nichž zkrátka ne všichni uspěli. A ti neúspěšní jsou naštvaní a našli si obětního beránka. Cermat, který „za to může“. Připravil testy, kvůli nimž ti hloupější neprošli, z nestudijních typů se možná nestanou elitní středoškoláci. Jak by si oni či spíše jejich rodiče přáli.

Rodiče, kteří už jsou reformami českého školství a zejména lidmi paní Valachové totálně zblblí. A snad dokonce věří tomu, že by měli studovat všichni, bez ohledu na to, zda mají v hlavě mozek nebo něco docela jiného.

Protože je to „spravedlivé“. Říká se tomu přece inkluze… A když se touto může pohnojit situace v základním školství, proč by to nešlo i na školách středních, že? Proč by nemohli mít i úplní tupci maturitu a později vysokoškolský diplom?

Autor: Viktor Pondělík | sobota 21.4.2018 13:51 | karma článku: 9,52 | přečteno: 271x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0