Jak ta věda pokročila!

Věda kráčí kupředu mílovými kroky. A jak mi třeba v posledních dnech oznámila internetová média, dokážou dnes vědci dokonce poznat i to, jestli někdo dostane za deset let ‚Alzheimera‘.

Tedy Alzheimerovu chorobu, známou tím, jak člověk postupně pozbývá své paměti a rozumových schopností, až je z něj nakonec učiněná nic si nepamatující nesoběstačná troska.

Podle vědců (https://www.novinky.cz/veda-skoly/495274-vedci-umi-dnes-poznat-jestli-za-deset-let-dostanete-alzheimera.html) jsou prý takovým možným raným signálem změny v úrovni krevního proteinu zvaného lehký polypeptidní neurofilament (NfL). Ty prý o deset let předcházejí první příznaky zmíněné nemoci a jsou zjistitelné dokonce až šestnáct let předem. Lidem, kteří v budoucnu dostanou Alzheimera, prý výrazně vzrůstá množství právě této látky v krvi i v mozkomíšním moku.

Tento objev by měl napomoci při léčbě. Protože se vědci shodují na tom, že má-li být terapie úspěšná, musí se s ní začít právě minimálně deset let před propuknutím této nemoci.

Navíc pak tento test nejen odhalí budoucí problém, ale dá se jím i sledovat, nakolik je léčba úspěšná. Nebo nakolik je tedy hledání léku na tuto nemoc úspěšné.

Problémem tak dnes zůstává už jenom to, že úroveň zmíněné nemoc signalizující látky mohou zvyšovat i jiné poruchy než Alzheimerova choroba, kupříkladu traumatická zranění mozku nebo roztroušená skleróza.

Takže se vlastně neví, nakolik přínosné může být objevení takové látky pro léčbu Alzheimerovy choroby, když jejím signálem být může, ale také nemusí.

Ale každopádně věda pokročila. Už dnes mohou vědci zjistit, kdo zřejmě dostane za deset let Alzheimera.

A je tak jenom škoda, že toto nelze aplikovat i ve volbách. Kdy voliči tolikrát včas nepoznají, co za hrůzu se odehrává v kandidátově hlavě, a to ani v daleko menším předstihu, ve volební kampani!

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 28.1.2019 10:52 | karma článku: 0 | přečteno: 24x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0