Jak krásné výmluvy!

Je obvyklé, že pokud se něco nepovede nebo přímo potento, snaží se z toho osoby v tom zapletené vesměs nějak „vybruslit“. A čím nepříjemnější taková šlamastyka je, tím více se hledá, jak z toho vyjít čistý jako lilie.

A je tomu tak i tentokrát, v otázce těch od nás do Německa odešlých námi osobně si vybraných migrantů z Iráku (http://www.novinky.cz/domaci/399487-generace-21-iracti-uprchlici-nas-podrazili-ale-chapeme-je.html). Protože skoro nikdo z Čechů nejásal, když jsme si je sem přiváželi, spíše se na ně hledělo s podezřívavostí až averzí. A teď, když se ukázalo, že tito jenom zneužili české pohostinnosti a při první příležitosti se sebrali a odešli za lepším, by to mohlo vzbudit ještě daleko nežádoucnější emoce mířící proti těm, kdo se v otázce dovozu těchto lidí k nám angažovali.

A tak ti „nejzapletenější“, fond Generace 21, nyní hledají slova ospravedlnění. Pro ty zběhlé cizince, ovšem tím potažmo zároveň i pro sebe samotné. Protože naši vládnoucí politici po této zkušenosti jejich projekt prozatím pozastavili, a co kdyby ho náhodou dokonce chtěli coby pochybnou akci zatrhnout úplně, že?

A tak lidé z Generace 21 říkají to, co říkají.

Třeba to, že je sice ti od nás do Německa uprchlí Iráčané podrazili, ale… přesto pro ně mají pochopení. Protože je logické, že když se takoví lidé ocitnou u nás a někdo jim nabídne, že v Německu budou mít třikrát víc peněz, využijí lepší nabídku a jdou. Což podle reprezentantů onoho fondu neznamená, že nás zneužili… Divný názor, nemyslíte?

Podle fondu to prý sice vypadá, že nás oni migranti jenom využili jako prostředek, jak se dostat do západní Evropy, ale není prý tomu tak. Podle pohovorů v Iráku a následného chování u nás to prý oni migranti neměli v plánu a jednalo se jen o impulzivní rozhodnutí. A když se někdo rozhodne, byť i impulzivně, že zavrhne vše, čeho do té chvíle využil a co mu jiní poskytli k jinému účelu… to není zneužití?

Za ono impulzivní rozhodnutí prý mohly další osoby, s nimiž byli migranti v kontaktu a jež je přesvědčovaly k odchodu od nás. Takže prý za to mohou jiné osoby, ne fond. A kdo že to naše hosty takto přesvědčoval? Kdo byly ony „další osoby“? To… To fond neví. Měli k dispozici překladatele, mluvilo se o nějakém právníkovi v cizině, který jim měl říkat, aby se nebáli odjet, někdo je prý povzbuzoval. Divné, nemyslíte? Fond se vymlouvá na kohosi, čí existenci (vyjma překladatele) ani nelze prokázat. Mluvilo se o…, někdo jim říkal… Takhle hloupá výmluva vesměs neprojde ani malým a ještě hloupým dětem.

O tom, že to nebylo plánované předem, prý svědčí i to, že to byl riskantní krok. A že kdyby to ti migranti měli promyšlené, počkali by ještě dva měsíce, dostali by trvalý pobyt a zažádali si o cestovní doklad uprchlíka a pak by byli v pohodě a mohli zjišťovat další možnosti… A není tohle náhodou už v předstihu rada těm dalším migrantům, kteří možná takto v budoucnu budou přijdeni a také budou chtít jít dál? Není to rada, jak postupovat, nyní ovšem nikoliv od nějaké neidentifikovatelné „další osoby“?

Jak zástupci Generace 21 dále říkají, věděli, že riziko takového odchodu hrozí, ale mysleli si, že tu ti migranti zůstanou… Nevím, jak toto koresponduje s tím, co nám bylo tvrzeno dříve, a sice že jde o prověřené lidi, kteří u nás chtějí zůstat. Zajímavé prověření, nezdá se vám? Zejména když…

… na dotaz, co budou dělat, rozhodnou-li se jít na západ i další z jimi opečovávaných migrantů, odpověděli zástupci fondu, že nemají právo s tím cokoliv dělat, nemohou je omezovat na svobodě a jediné, co mohou, je snažit se postarat o ně co nejlépe, aby se jim tady líbilo… Takže vlastně každý, kdo u nás měl nalézt zastání, si může jít, kam se mu zlíbí, a u nás ho můžeme leda tak hýčkat jako v bavlnce a snášet mu modré z nebe, pokud by byl té lásky a „obětoval se“ tu zůstat.

A vlastně prý není důvod být zklamaní, natož naštvaní. Protože těm lidem doma hrozila smrt a my jsme tudíž tak jako tak dosáhli svého. Zachránili jsme je přece, přežijí; a o to šlo. Akorát že přežijí v Německu, pokud se tam rozhodnou zůstat… Takže je to vlastně všechno v pořádku.

A tak z nás nemalá skupina Iráčanů udělala osly. Ale co na tom? Hlavně že se budou mít dobře… Což jim Generace 21 přeje. A doufá, že se tento nyní pozastavený projekt časem se souhlasem naší vlády zase rozběhne a že budeme obdobně pomáhat i dalším „potřebným“…

Autor: Viktor Pondělík | úterý 5.4.2016 18:28 | karma článku: 30,06 | přečteno: 693x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0