Inu, jsme v „Evropě“

Jinde by se něco takového sotva stalo. A vlastně i v naší zemi v éře předeurounijní by se něco takového sotva stalo. Protože… jinde mívají rozum a i u nás jsme ho alespoň v tomto ohledu za „minula“ měli též.

Už nemáme. Už jsme též schopni vymýšlet věci, na něž by někdo jiný než eurounijní politik sotva přišel. Jak o tom svědčí kupříkladu článek http://www.denik.cz/z_domova/inspekce-ve-skole-proverovala-zda-neni-zneuzivana-detska-prace-20160703.html.

Inu, dlouho se v našem školství nic nedělo. Což myslím pochopitelně ironicky, protože právě ve školství doba vymknutá z kloubů šílí. A tak se našel nějaký anonymní a současně prý i neanonymní „dobrák“, který přispěl svou trochou do mlýna. Abychom se u nás nenudili.

„Zapojil se“ tím, že napsal e-mail…

A vzápětí se to rozjelo. Protože školní inspekce musela zasáhnout! Týrání dětí se v našich končinách přece nemůže tolerovat, nemůže zůstat bez odezvy.

Školní inspekce se tudíž pustila do sedlčanské školy, jež se podobně jako jiné jí podobné školy zapojila do projektu… řetězového provádění v zámku Vrchotovy Janovice. A prošetřování zaměstnalo hned dvakrát i městskou radu Sedlčan.

Protože zkrátka bylo neznámým (byť prý pod e-mailem podepsaným, ovšem po anonymitě prahnoucím) pisatelem oznámeno, že je tu porušován zákon.

Žáci odění do historických kostýmů v rámci zmíněného projektu našprtají určitou část dějin zámku a pak po dobu jednoho týdne provádějí turisty, při čemž si návštěvníky postupně v tříminutových intervalech předávají.

A bác!

Podle neznámého podepsaného pisatele se prý jedná v případě tohoto jednoho z nejúspěšnějších vzdělávacích projektů za posledních dvacet let o… vykořisťování žáků. Protože by tito měli za toto své počínání v první řadě dostávat zaplaceno, což nedostávají. Navíc prý jde o zneužívání dětské práce a vlastně i o ubližování dětem, které tam jsou prý ubytovány v nehygienických podmínkách, mají nedostatečné stravování a kastelánka je zesměšňuje a je na ně zlá.

Školní inspekce se činila. A to hned nadvakrát. Protože se před zmíněnou školou zúčastnili téhož projektu i žáci školy z Vrchotových Janovic a angažovaný spoluobčan tak informoval Českou školní inspekci nejen v Příbrami, ale i v Benešově. Stejně jako hygieniky v obou městech. Inspekce vyšetřovala, až vyšetřila.

Dospěla k názoru, že spaní na lůžku nebo na karimatce ve vlastním spacáku, sprchy a stravování v místní školní jídelně nebo provozovně veřejného stravování nejsou týráním dětí a že je vlastně – naštěstí – vše v pořádku.

Tedy skoro vše. Protože jak už tomu bývá, vždy je třeba nějaký ten nedostatek najít. A tak bylo alespoň nalezeno, že by škola po skončení týdenního provádění neměla poskytovat žákům dobrovolné, ale přímo povinné volno. Aby nebylo jenom na dětech, zda si den orazí nebo půjdou rovnou do školy, aby si oddechly povinně, v podobě ředitelského volna. Což je ale naštěstí pro všechny zúčastněné jenom prkotina, formalita.

A tak se po zapojení čtyř státních institucí, dvou škol, čtyř desítek žáků, dvou ředitelů, několika učitelů a jednoho neidentifikovaného nespokojence dospělo k tomu, že děti nebyly vykořisťovány ani nedoznaly jiné újmy.

Zkrátka tam tentokrát měli štěstí. Které už jindy a jinde jiní mít nemusí. Protože žijeme v Evropské unii. Kde je nutno zakročovat i v zájmu těch, kteří se dobrovolně zapojí a nestěžují si a zřejmě je to i baví. Protože děti týrat a vykořisťovat nelze. V žádném případě.

A nyní už můžeme jenom čekat, kdy se ozvou další nespokojenci. Protože takových důvodů ke kritice se najde!

Vždyť neplacená a zakázaná dětská práce přímo bují při hodinách pracovního vyučování, ve školní družině, na nejednom zájmovém kroužku třeba typu toho keramického… S hygienou mohou být děti na štíru při tělocviku na hřišti, při školním výletu a vlastně jakékoliv vycházce,… A snad není vyučujícího, který by alespoň někdy nebyl „zlý“.

A to by bylo, aby za to nakonec někoho ve školství nezavřeli!

Autor: Viktor Pondělík | neděle 3.7.2016 10:29 | karma článku: 0 | přečteno: 41x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0