Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I takoví nás mají za hlupáky!

Jihoafrická země Zimbabwe je na tom už dlouhodobě prachbídně. Dosud se nevzpamatovala ze změn, jež před lety prosadil prezident Mugabe ve snaze být znovu zvolen na svůj post.

Tedy především z rozhodnutí sebrat bílým farmářům půdu a rozdělit ji mezi černé chudáky. Což znamenalo zhroucení zemědělství, jež onu zemi živilo, a hyperinflaci, jež vedla v roce 2009 až ke zrušení jejich vlastní měny, již tam doposud nahrazují měnami jiných zemí. No, nahrazují… Spíše nahrazovali.

Protože tam už od března mají nedostatek i hotovosti cizích měn, hlavně amerických dolarů, britských liber a čínských jüanů. Dlouhodobě nedostatkové americké mince už tam dávno nahradili dluhovými úpisy a podobnými dluhovými úpisy nyní musí nahradit i chybějící americké dvou-, pěti-, deseti- a dvacetidolarovky v celkové hodnotě dvou set milionů amerických dolarů, které budou kryty Africkou exportní a importní bankou. Aby tam bylo čím platit, když pro znovuzavedení vlastní měny dosud nenastal příhodný čas a cizí peníze tisknout nemohou. Výběry v hotovosti tam byly omezeny na maximálně tisíc amerických dolarů denně, aby se omezil dovoz a podpořily elektronické platby.

Nemají prostě dost hotových peněz. Kvůli nízkým cenám odtud exportovaných surovin a suchu, jímž byly postiženy rostlinná výroba a vodní elektrárny. Což vedlo současně i k většímu importu a větší potřebě hotovosti.

A tak má země problémy i nyní, šestnáct let po ekonomickém kolapsu. Pokud bude nyní něco dovážet, pak především nezbytné suroviny, stroje, pohonné hmoty, základní potraviny a produkty pro zdravotní péči. Dovozci tohoto dostanou při vydávání hotovosti od bank před ostatními přednost. A omezí se i výplaty dividend cizincům.

Země je na tom ekonomicky špatně (http://www.novinky.cz/ekonomika/402648-zimbabwe-natiskne-vlastni-verzi-americkych-dolaru.html) a tak si tam zkrátka musí utáhnout už i tak pro našince přímo nepředstavitelně utažené opasky. Protože tam zažívají jedno z nejhorších období sucha v dějinách, kvůli němuž potřebuje celá čtvrtina obyvatel země naléhavě potravinovou pomoc a v mnoha venkovských oblastech byl už v únoru prezidentem vyhlášen stav katastrofy (http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/katastroficke-sucho-nuti-zimbabwe-rozprodavat-divoka-zvirata).

Není jim věru co závidět. I když… tak trochu… Svým způsobem jim lze závidět… jejich prezidenta. Jistě, populistu, který se na zoufalém stavu tamní ekonomiky svým rozhodnutím o tehdejším znárodnění bělošských farem více než významně podepsal, ale přesto prezidenta, kterého jim může leckdo v Evropě závidět.

Pro to, co zaznělo třeba na http://whiteresister.com/index.php/10-news/484-african-multiculturalism-no-white-person-will-be-allowed-to-own-land-zimbabwe-president-says.

Dokonce i v jejich dnešní situaci si stojí za svým tehdejším rozhodnutím, jež mu pojistilo znovuzvolení do jeho dosavadní funkce. Tedy za tím, že…

… bělochům nebude povoleno vlastnit v Zimbabwe půdu.  Mohou tam v souladu s tamním právem mít továrny a další majetky, podnikat, ale svoji půdu jim nedají. Ani píď. Američané a Britové snící o návratu do Zimbabwe, jakkoliv jsou možná některými z místních lídrů a instancí podporováni, se s tím musí smířit; co se půdy týká, nebude na jejich přání brán zřetel.

A tak zatímco v roce 1945 tvořili běloši asi deset procent tamní populace, po roce 2011 už tam zůstalo jen asi 300 bílých farmářů. Dnes tam žije 99,7 procenta černochů a pouze tři obyvatelé z tisíce jsou Asiati, běloši či míšenci.

A tak to i zůstane. Protože většina místních si stojí za týmž názorem. Že tam bílé nechtějí. Nechtějí „rozmanitost“, tedy „multikulturalismus“. V Africe nemají (ani) podle svého prezidenta „antirasisty“, kteří by žádali, aby černí otevřeli hranice a sdíleli svou zemi se světem. Stejně jako nemají „antirasisty“, kteří by prosazovali míchání ras v Asii a zbavování se Asiatů, Asiaté.

Takové „antirasisty“ mají podle Mugabeho jenom bělošské země, které mají jenom samy za to, že bělošství rovná se rasismus. A tak jsou v mnoha bělošských zemích podmínky pro genocidu, kvůli níž se bílí stávají menšinou. A masy nebílých imigrantů a prosazování rozmanitosti jsou, jak je každému jasné, vedoucími k úbytku bílých lidí. A to je znak každé genocidy v dějinách – odstranění jedné skupiny lidí a její nahrazení jinou.

Pouze běloši jsou pro „rozmanitost“, pro míchání kultur. Nikdo jiný takovou genocidu neprosazuje.

Bílé majitele země v Zimbabwe nechtějí. Země v Zimbabwe patří výlučně jejímu národu. Lid si to žádá, prezident za tímto názorem lidu stojí. A tak tomu tak je a bude. Byť země po dlouhá léta žije v mizérii, jakou si našinec nedokáže snad ani představit, byť by každý čtvrtý obyvatel potřeboval potravinovou pomoc a nedostává se už ani hotových peněz. Je to jejich země, oni jsou tam doma. Nikdo jiný. Bude po jejich.

A ač jim věru není co závidět, závidím jim. To, že ani v takto těžkých časech nesednou na zadek před nějakou „Evropskou unií“, natož aby k někomu lezli pokorně po kolenou. Neobětují se cizí kultuře ani v nouzi nejvyšší za nějaký kus žvance.

Kéž bychom i u nás našli v tomto ohledu nějakého ryzího Mugabeho…

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 9.5.2016 12:03 | karma článku: 23,62 | přečteno: 645x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

Podruhé za týden. KLDR do Jižní Koreje opět poslala balóny s odpadky a výkaly

1. června 2024  16:16

Severní Korea poslala přes ostře střeženou hranici do Jižní Koreje další balóny s odpadky a výkaly,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik