I holub na střeše je dobrý

Je tomu už nějaký čásek, co sečetli náš lid. Co nám tvrdili, kterak jsou sumarizované informace o nás prospěšné, užitečné, ba přímo nezbytné. Jak praví moudrý internet, šlo o proces získávání údajů o jednotlivých příslušnících obyvatelstva a o zjišťování dalších údajů, týkajících se sociálních a kulturních znaků. O způsob shromažďování statistických dat plnící důležitou roli při uplatňování demokracie, o sběr údajů použitelných pro vědecké účely, obchod (marketing), plánování, bla, bla, bla.

A tak o nás zjistili leccos. Kolik nás je, k jakým věkovým kategoriím náležíme, jaký je náš rodinný stav, jak jsme na tom v otázce vzdělání, jaké jsme národnosti, občanství a víry, kolik nás je ekonomicky aktivních, jak jsme na tom s bydlením, topením,…
Vyplňovaly se četné kolonky sáhodlouhých dotazníků, v nichž bylo nejednou třeba přiznat i to, co ani svým nejbližším nepřiznáváme. Protože kdyby se někdo nepřiznal, následoval by trest. A tak někdo sděloval pravdu, někdo se o toto aspoň pokoušel a činil chyby z nevědomosti, jež hříchu nečiní, někdo si dělal hezky švejkovsky srandu, již ale nebylo možno prokázat a ztrestat, a někdo i drze prohlásil, že ne a neřekne, ani za cenu trestu.
A pak o nás hezky všechna ta číslíčka sesumarizovali, sestavili grafy a tabulky. Něco nám předhodili jako psovi kost, abychom věděli, ač šlo o něco, co vesměs nikdo vědět nepotřeboval a nejednou ani nechtěl.
A nakonec vše zmizelo kdesi v úřadovnách či archivech, aby to možná někdo z důležitých pánů bral jako bernou minci, jakkoliv už dozajista dávno mnohé neplatí. Jednak proto, že jak známo leckdo chyboval či lhal, jednak proto, že čas plyne a vše se mění. Kdo tehdy pracoval, dnes už třeba nepracuje, kdo bydlel, už možná přišel o střechu nad hlavou, nejeden z těch, kdo žili, umřel, a kdo ještě nežil, už je mezi námi,…
Prostě se sesbírala hora dat, utratila se hromada peněz a co z toho? Přihlaste se, komu z vás změnilo sčítání lidu život k lepšímu! Rozhlížím se, rozhlížím,… A kromě pár rukou lidí, kteří si sčítáním přivydělali, žádné nevidím.
Prostě bylo provedeno sčítání, na jehož výsledky povětšinou naprosto s… kakáme. Smysl onoho počínání jaksi nevidno.
Ovšem navzdory tomu se sčítá a sčítá i nadále. A nejsou-li právě na řadě lidi, proč by nemohlo dojít dejme tomu i na ptáky, že? Vždyť každý statistický údaj je dobrý, byť není zřejmé k čemu.
A tak třeba začne v nejbližší době sčítání… holubů na území Českých Budějovic. Sčítání populace těchto opeřenců by mělo pokračovat minimálně přes zimu a – cituji – ‚má být výchozím krokem k diskuzím o možném omezení počtu ptáků‘. Protože tito opeřenci, jak známo, znečišťují, co se jim zachce, od soch až po našince, a jsou nejednou na obtíž. A tak je lidé mají neradi.
Podle jednoho z radních by mohlo těchto opeřenců žít v našem krajském městě kolem pěti tisíc. A byť je prý boj s těmito možný, je (i díky podobným sčítáním, jak poťouchle dodávám já) nákladný.
A tak se zkrátka budou holubi sčítat. Zřejmě se po nich nebude vyžadovat, aby uvedli svůj věk, víru, počet vajec v hnízdě a adresu přechodného pobytu, určitě by to nepřiznali stejně jako to, na kterého z vysochaných velikánů pod sebou se vytento,…
A až se sečtou? Nevím. Bude se vědět, kolik jich asi je, ale díky tomu město čistější nebude, díky sčítání se tito nenaučí létat na veřejné záchodky nebo aspoň do křoví. Holubi budou sečteni a na to, co se zjistí, se stejně jako v případě sčítaných lidí zvysoka vy…
A bohužel ne v přeneseném smyslu slova, bohužel ne jen na to. Vy… se nejednou i na nás tady dole.
Sčítání, nesčítání.

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 25.8.2014 10:00 | karma článku: 7,92 | přečteno: 326x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0