Host do domu…

… bůh do domu. Říkalo se za starých časů, dříve, než kdosi poťouchlý vymyslel trefnější verzi tohoto moudra, znějící „host do domu, hůl do ruky“. Protože ne každý host je pro svého hostitele požehnáním.

Jsou hosté, kteří jsou vždy vítáni, jsou hosté, kteří se dají snést. A jsou také takoví, před kterými se člověk snaží včas skrýt, a nezadaří-li se, nezbývá než se je pokusit co nejdříve vystrnadit a do chvíle jejich odchodu to nějak přetrpět.

Protože jsou v řadách hostů i takoví, jejichž mravy jsou tak jaksi… ehm… doplňte si sami, jak se to dá říci slušně. Protože ne každý host se chová tak, jak se na správného hosta sluší a patří.

Vezměte si třeba takové migranty v Německu! Totiž… vezměte si je obrazně; nenabádám vás, abyste je tahali k nám domů a vy – naše drahé polovičky – abyste se za ně vdávaly!

Jistě, i mezi nimi se určitě najdou slušní lidé. Nebo jsem tomu aspoň svolný uvěřit. Jenže jsou tam i ti právě opační. Hosté, na něž by měl každý soudný hostitel vzít onu pomyslnou hůl. Nebo možná i hůl skutečnou. Což Němci překvapivě činí málokdy, a učiní-li tak někteří z nich, jsou tito automaticky označováni za extremisty. A tak mají to, co mají.

Protože jejich uprchlíci, to jsou mimo jiné i ona (nejen) silvestrovská sexuální obtěžování, znásilnění a okrádání, to jsou i nemalé výdaje, organizační trable, politické pnutí i mezinárodní nevraživost,…

A znamená to i soudní pře.

Protože tamní migranti… podávají i žaloby na německý azylový úřad (http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/393236-trva-to-prilis-dlouho-migranti-podali-zalobu-na-nemecky-azylovy-urad.html). Protože se podle jejich názoru rozhodování o jejich azylu příliš vleče a Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky je podle nich nečinný.

Jak sdělilo spolkové ministerstvo vnitra, loni podalo takovou žalobu u správních soudů 2.299 běženců, především Afghánců. Avšak kromě 560 těchto žalovalo zmíněný úřad i 337 Iráčanů, 217 Eritrejců a 207 Syřanů a v menší míře i uprchlíci jiných národností.

A zástupce německých hostitelů? Tedy už zmíněný a žalovaný Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky? Divil by se někdo, kdyby vzal nějakou tu „hůl do ruky“? Já tedy ne. Ovšem jiný kraj, jiný mrav…

A tak se tento úřad namísto pádné odpovědi „politicky korektně“ ospravedlňuje. Že je toho na něj zkrátka moc a jenom a pouze proto oněm migrantům nevyhověl rychleji. Protože letos musí zpracovat zhruba 660.000 starých žádostí o azyl, z nichž bylo loni 360.000 skutečně podáno, avšak dosud nedošlo k jejich zpracování, a dalších asi 300.000 loni zaregistrovaných migrantů dosud žádost ani podat nestihlo. A to se ještě čeká, že se letos množství žádostí rozroste o další statisíce nově příchozích.

Ale úřady prý každopádně učiní vše pro to, aby imigranti neměli tolik důvodů ke stížnostem, budou se snažit to zvládnout co nejrychleji. Aby ono trýznivé dlouhé čekání na azyl netrvalo déle, než je nezbytně nutné, aby se uprchlíci dočkali svého azylu a nového života. Aby tito nesnesitelně dlouho čekající nebožáci byli uspokojeni, mají se do poloviny letošního roku přijmout další až čtyři tisícovky nových zaměstnanců s oprávněním rozhodovat o udělení azylu, k té tisícovce, jež byla navrch přijata již loni. Ve druhé polovině letošního roku se tak má činit už 7.000 úředníků. Jen aby byli netrpěliví a úřady žalující hosté spokojeni.

Aby skončilo ono „neúnosné a protiprávní“ čekání na podání žádosti o azyl a její následné vyřízení, jak toto označila opoziční poslankyně Spolkového sněmu Sevim Dagdelenová. Jež je jednou z těch hostitelů, kteří ještě hůl do ruky nevzali a berou dnešní stav věcí jako organizované selhání státu.

A docela by mne zajímalo, jestli se třeba v příštím roce něco změní, jestli se role obrátí. Jestli se třeba najde 2.299 podobně smýšlejících Němců, ochotných podat žalobu na imigranty. Za to, že se tito neasimilují do společnosti tak rychle, jak by podle Němců měli, že se jich třeba 360.000 dosud nestalo plnohodnotnými občany Německa a asi 300.000 se o takovou proměnu ještě ani nepokusilo. Že se to s jejich integrací neúnosně vleče, což je „neúnosné a protiprávní“.

A pokud se tak náhodou stane – jestlipak se urychleně najdou aspoň čtyři tisícovky imigrantů, ochotných se rychle plně integrovat, aby se Němci aspoň trochu uklidnili, k tisícovce z předchozího roku?

Odpovídat mi na položené dotazy nemusíte. Odpověď znám bohužel už předem…

Autor: Viktor Pondělík | středa 3.2.2016 17:42 | karma článku: 20,72 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0