Hold chemii

Chemie nás obklopuje na každém kroku, ať si to uvědomujeme nebo ne. Ty tam jsou doby, kdy si člověk vystačil pouze s tím, co mu dala matka příroda, onen vlastně první chemik na světě.

Na chemii tu lajeme, tu jí blahořečíme. Tu ji zatracujeme a posíláme do horoucích pekel, tu naopak vynášíme až do nebes. A není divu – protože odborníci znalí nakládání s údaji tabulky páně Mendělejeva nám přichystávají tu něco dobrého, tu však třeba i něco naopak přímo děsivého.
Chemie nám dala vlastně všechno, co nás obklopuje. I díky ní a s její pomocí naplněným nádržím na nás vrčí spalovací motory, jež nás ku naší potěše přesouvají v prostoru a zároveň otravují výfukovými splodinami. Dala nám do vínku skvělé plastové hračky stejně jako v nich nejednou obsažené škodlivé ftaláty. Dala nám prostředky na hubení škůdců, parazitujících na naší úrodě a nejednou i přímo na nás samotných, jimiž však zároveň mimo zmíněných škůdců otravujeme následně i sami sebe. Dala nám hnojiva, abychom měli co jíst, obsahující však současně prevíty, jež nám prý rozhodně nedělají dobře. Dala nám antibiotika, díky nimž zvládáme infekce, jimiž se však zároveň přičiňujeme o to, aby se mikroorganismy nás trápící stávaly stále odolnějšími a odolnějšími. Dala nám mnohá éčka, díky nimž nás více lákají ke konzumaci potraviny, jež však prý právě díky éčkům nejsou z nejprospěšnějších. Dala nám i lehoučké a pohodlné umělé tkaniny, v nichž se nejednou tak úžasně paříme a osypáváme. A dala nám třeba i viagru a feromony, aby se nám lépe množilo, zároveň však i produkty latexové, jimiž se témuž bráníme.
Žijeme obklopeni plasty, mycími a pracími prostředky, kosmetikou, polykáme nejrozmanitější preparáty, do produktů na chemické bázi se halíme i si na nich hovíme. Žijeme si více či méně skvěle, a to do značné míry právě díky chemii. Chemie rovná se pokrok. Chemie rovná se skvělý život.
Nebo taky ne – jak se to vezme. Ale i když ne, nestavme ji automaticky na pranýř. Protože bez člověka a jeho potřeb a tužeb by chemie nebylo a tato vlastně jen plní to, co po ní člověk chce. Ať už jde o dobro či zlo.
A tak buďme rádi, že chemie existuje. Protože to díky ní je nejednou notně krásnější pohled na svět. Protože nebýt jí, neměli bychom kupříkladu ani něco tak nádherného, jako… jako… jako…
Třeba jako odbarvené blondýnky vylepšené silikonem.

Autor: Viktor Pondělík | sobota 13.9.2014 8:00 | karma článku: 7,38 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0