Dost smutné

Mně doposud zcela neznámá nezisková organizace Nadání a dovednosti dostala nápad stran mladých lidí z dětských domovů.

A na 21. dubna připravila v Orea Hotelu Pyramida v Praze jednodenní veletrh pracovních příležitostí, na němž se dětem z dětských domovů představí čtyřicítka vystavovatelů.

Akce (https://www.novinky.cz/kariera/467506-v-dubnu-probehne-specialni-veletrh-prace-pro-mlade-z-detskych-domovu.html) má těmto dětem pomoci se získáním práce a tím i stálého příjmu do budoucna, tedy usnadnit jim normální život poté, co budou muset povinně dětský domov opustit. Půldruhé stovky těchto dětí se má seznámit s tím, jaké mají na trhu práce možnosti, má mít možnost se tu poohlédnout po budoucím uplatnění i poznat to, co jednotliví zaměstnavatelé žádají, což má zabránit nemilým překvapením, jež tyto děti po opuštění domova nejednou zaskočí.

Děti tu budou moci nanečisto absolvovat přijímací pohovor, poradit se, jak sestavit svůj životopis a motivační dopis zaměstnavatelům, zúčastnit se workshopů a přednášek.

Již pět let se tato neziskovka snaží pomáhat dětem z dětských domovů a pěstounských rodin nastartovat kariéru, doposud tak pomohla 618 dětem (https://www.novinky.cz/kariera/464009-projekt-se-uz-pet-let-snazi-pomahat-mladym-z-detskych-domovu-nastartovat-karieru.html). A je to záslužná činnost, protože vstup do života mimo dětský domov není pro mnohé takové děti jednoduchý. A letos v září má z 57 domovů, s nimiž ona organizace spolupracuje, odejít 250 dětí.

Ona neziskovka se snaží.

Na rozdíl od státu. Který tyto děti ve chvíli, kdy opustí dětský domov, už nezajímají. Protože má moc práce třeba s tím, aby donutil obce, aby zajistily normální byty pro všelijaké nemakačenky, které přece nemůže společnost nechat žít v pochybných ubytovnách, má moc práce s tím, aby různým pochybným existencím zaplatil „důstojný život“ za nic. Což je „politicky výnosnější“ než nějaké ty nezajímavé děti z děcáku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | neděle 8.4.2018 14:34 | karma článku: 8,13 | přečteno: 288x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0