Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Docela drzá otázka

Tak se na nás obrátila slovutná Evropská komise. A zeptala se nás všech, tedy Česka, proč že jsme tak špatní. A zeptat se zjevně mohla; protože ač jí leze do pozadí kdekdo z mocných, těžko ji do stejných partií nakopnete.

Prostě se nás zeptala, proč jsme tak špatní. Proč jsme prý kdesi daleko na chvostu mezi eurounijními zeměmi. Tedy – proč prý nevracíme v adekvátním počtu zpět nelegální uprchlíky (http://zpravy.idnes.cz/cesko-nevyhostuje-nelegalni-migranty-kritizuje-evropska-komise-phw-/domaci.aspx?c=A151020_074248_domaci_san#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zpravodaj&utm_content=main).

Vracíme prý jenom 13 procent nelegálních migrantů, zatímco v Evropské unii jako celku je to v průměru 39 procent na každou zemi. A to prý máme Evropské komisi vysvětlit. A nejen to. Naše ministerstvo vnitra má do měsíce také předložit seznam opatření, kterými chce tuto nelichotivou situaci zlepšit. Protože právě vracení lidí, kteří jsou v zemích EU nelegálně, domů má být tím hlavním, jak snížit nelegální migraci.

A my tedy podle Evropské komise nevyhošťujeme tolik, kolik bychom měli, a tím vlastně migranty zavalené Evropě škodíme. Nebýt nás, bylo by v této záležitosti v Evropské unii lépe.

V loňském roce jsme tak prý třeba nařídili 2.460 lidem, aby opustili naši zemi, reálně jsme jich však vyhostili jen 320. A podle Evropské komise tak u nás zůstává příliš mnoho lidí, kteří jsou tu ilegálně.

Zajímavé, že? Přímo ukázkový příklad toho, jak „zloděj volá ‚chyťte zloděje‘“. Protože nemůžeme nemít v živé paměti, kterak nás tato instituce pranýřovala za to, že u nás nenecháme migranty courat, jak se těmto zamane, kterak jsme třeba i jí byli kritizováni za to, že jsme se angažovali a takové migranty vůbec zadržovali a zadržujeme a posílali a posíláme do detenčních zařízení, kde vyčkávají nedobrovolně zavření na ortel a následné odeslání zpět, pokud to naše zákony a podmínky umožňují. Není to tak dávno, co zazněla informace, že Maďarsko bere migranty zpět jen velmi neochotně, že je leckdy zdlouhavé a obtížné zjistit identitu a minulost takových utečenců a někdy zkrátka nakonec musejí být propuštěni na naše území, protože déle už být zadržováni nemohou. A i doba, po niž u nás migranti zadrženi být mohou, se zdála být evropským kritikům našich poměrů sakra dlouhá.

O tom, jak je onen v úvodu zmíněný dotaz padlý na hlavu, pak svědčí více než výmluvně třeba i to, že na něj reagují velice podobně ministr vnitra Chovanec, mluvčí prezidenta Ovčáček a ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Rozumek. Tedy lidé, kteří si názorově moc do noty nepadají, v záležitostech migrace především.

Ovšem bohužel se tito všichni shodli na odpovědích tak jaksi kulantních; aby se snad evropská tetička necítila nějak dotčeně a nepřestala nás snad mít ráda. První a třetí zmíněný se toliko vytáčejí, že jde hlavně o osoby, kterým u nás propadlo pobytové povolení, jako jsou Ukrajinci, Libyjci a Vietnamci, kteří překročili povolenou délku pobytu, dříve tu měli legální pobyt a nejsou to tudíž nelegální migranti, respektive že současné migranty ze Sýrie, Iráku nebo Afghánistánu stejně vyhostit nelze, no a ten poslední dodává, že je tento přístup Evropské komise právě k nám tak jaksi zvláštní, vidíme-li, co se děje v Německu, Maďarsku, Slovinsku nebo Chorvatsku.

Žádného z nich, alespoň v rovině oficiální, nenapadlo poslat Evropskou komisi do patřičných míst, jako jsou Prčice a ještě daleko nelibozvučnější varianty těchto.

Protože nemohu posoudit, kolik lidí od nás mělo být vyhoštěno a kolik skutečně vyexpedováno bylo, ale vím jedno. Že je u nás v této otázce docela dobře. A to jenom a pouze proto, že jsme nekonali tak, jak matička Evropa tvrdě žádala. Kdybychom sem importovali všechny ty, koho si k nám „Evropa“ kdy usmyslela odložit, nebylo by u nás tak dobře, ani kdybychom se uvyhošťovali k smrti.

Což je ale Evropské komisi jedno. Pro tu je zjevně hlavní, abychom nestavěli na hranicích ploty, abychom nebránili příchodu migrantů, abychom je nadšeně vítali a zaopatřovali.

A pak je v dostatečném počtu vyhošťovali a vozili zase zpátky…

Autor: Viktor Pondělík | středa 21.10.2015 18:01 | karma článku: 30,76 | přečteno: 1121x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik