Dobrý nápad, ale…

Jak mi předestřel internet, chystá jakási mně až do této chvíle zcela neznámá iniciativa Zachraň jídlo na léto projekt „Paběrkování“. A už sám název tohoto počinu více než výmluvně říká, o co že to půjde.

Smyslem této akce by měl být sběr plodin na polích a v sadech. Konkrétně těch plodin, jež by skončily tak jako tak nesklizeny a nezužitkovány, protože by se je zemědělcům z nejrůznějších objektivních důvodů nepodařilo prodat. Dobrovolníci, kteří jsou nyní hledáni stejně jako zemědělci, kteří už v předstihu vědí, že celou úrodu nesklidí, by měli sbírat opomenuté ovoce a zeleninu a takto nasbírané plodiny posléze předat do potravinové banky, jež by je následně rozdělila charitativním organizacím.

Jedná se bezesporu o chvályhodný počin. A to jak proto, že se zužitkují zelenina, již nepoberou stroje, přezrálé ovoce ze sadů a další suroviny, jež z nejrůznějších důvodů neuspějí na trhu, tak proto, že se pomůže potřebným z našich řad a navíc se ještě upozorní na to, jak se u nás plýtvá hned na počátku potravinového řetězce, tedy ještě dříve, než se nám i kvalitní výpěstky vůbec mohou dostat do rukou. Bude nám tak dáno najevo, jak se kompostuje, nechává skrmit zvířaty nebo jednoduše vůbec nesklidí to, co je leckdy i obsahově prvotřídní, ovšem přesto tak jaksi nezajímavé.

Již v roce 2013 prý bylo při akci „Hostina pro tisíc“ takovýmito nechtěnými výpěstky na Václavském náměstí nakrmeno pěkných pár lidí, namísto toho, aby se tyto suroviny bezúčelně vyhodily, o rok později se při akci Tisíc kilo prodalo dvě a půl tuny běžně neprodejné české zeleniny. A letos se bude paběrkovat pro potravinovou banku, jak zaznělo výše. Nárazově, podle momentální situace, na polích v blízkosti Prahy, v Polabí nebo Středočeském kraji.

Těmto aktivistům a dobrovolníkům nelze než zatleskat. Jen ať si sáhneme do svědomí my, kdo nad plýtváním tak často lhostejně mávneme rukou, protože si ho prostě „můžeme dovolit“. Protože proč bychom kupovali něco sice kvalitního, ale ne až tak úplně esteticky vyhlížejícího? Proč bychom utráceli za sezónní produkty, když tu máme tak pestrou nabídku toho dalšího z dovozu?

Jen ať to vidíme a snad se i aspoň trochu zamyslíme.

Jenže… Jakkoliv je toto bezesporu dobrý nápad, na všem se nějaký ten stín najde. A když ne na něčem, pak alespoň v souvislosti s něčím. V tomto případě s paběrkováním.

Protože ono je sice hezké zachránit to, co by jinak bylo hned v zárodku odsouzeno ke zmaru, ovšem je to jen malou špičičkou ledovce. Zachrání se trocha opomenutých plodin, ovšem zároveň…

Zároveň se budou souběžně s tím i nadále vyhazovat i ty produkty prvotřídní, do nichž byly navíc investovány i lidská práce, i námaha a výdaje související se sklizní, dopravou, distribucí, zpracováním,… Protože nic na pultech ani ve spižírnách nevydrží věčně. A když obchodníkům povadne to zprvu dokonalé, když uplyne záruční doba, když toho je moc,… Kdo by s tím ztrácel čas, kdo by se namáhal, kdo by se zdržoval úvahami o nějakém zprvu nezamýšleném alternativním zužitkování?

Když je tak snadné to jednoduše vrznout do kontejneru hned vedle obchodu. Nebo do obyčejné popelnice či „neobyčejného“ kompostéru, který mají obce od nedávna povinnost dát svým obyvatelům k dispozici… A tady už paběrkují nanejvýš jen ti skutečně nejzoufalejší z našich řad. Ti, kteří nejsou mediálně velebeni. Právě naopak.

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 4.5.2015 9:45 | karma článku: 7,20 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0