Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Díky provedeným deformám

Pacient ležel na lůžku v nemocničním pokoji, na něž byl upoután. V přeneseném smyslu slova, pochopitelně. Protože nějaké skutečné upoutání je v demokratické společnosti nepřijatelné, i pokud je snad žádoucí.

Ležel na onom lůžku, protože si nedávno počínal tak, jak si počínal; a byť to měl promyšlené, dopadlo jeho konání nedobře. Zkrátka mu to jídlo připadalo nepříliš chutné a tak si ho chtěl trochu okyselit a přisolit. A pro tento účel, tedy okyselení a osolení, mu připadlo nejmoudřejší užít „dvě v jednom“, tedy kyselinu solnou.

Ležel tu na pokoji s mužem, který nedopadl o mnoho lépe. Dočetl se, že má lehký benzín bod vzplanutí do 21 stupňů, a protože se ohně obával, uložil doma kanystr při teplotě jiné než do jednadvaceti stupňů. Tedy do trouby vyhřáté na stupňů asi dvěstě. A ono to chytlo i tak.

Oba pacienti tu leželi a jediným narušením monotónnosti dne se stala právě přicházející vizita.

U muže popáleného konstatoval pan primář, že bude třeba provést transplantaci. Tak mu to totiž přečetl v odborné literatuře jeho sekundář. Transplantují tak onomu muži s popáleninami na sedmdesáti procentech těla… třeba nová játra. A kdyby to nestačilo, pak i ledviny.

U pacienta s poleptaným trávicím traktem pak týž primář doporučil nalití ústavní hrachové polévky do kapačky; protože když tento nemohl přijímat potravu normální cestou, bylo nutno jej vyživovat uměle. Dočasně, než bude provedena chirurgická oprava jeho trávicí trubice, z kteréhož důvodu již poslal dotaz do místní instalatérské firmy, provádí-li tato výměnu i takového „potrubí“.

Čímž byla vizita skoro u konce. Skoro. Protože bylo ještě žádoucí zjistit z chorobopisů obou, zda měli v posledních dnech stolici. A to byl malér, když se přišlo na to, že na jejich pokoji nebyla stolice zaregistrována nikdy, že tam měli jen erární židle! A nejvíce se primář rozhorlil, zjistiv, jak málo léků tišících bolesti oba pacienti dostávají. Protože v souladu s příbalovými instrukcemi nakázal těmto podávat injekčně dva kubíky opiátů denně; a vyšlo najevo, že to, co sestry do stříkaček natahují, je daleko méně než ty dva kubíky. Tedy krychlové metry.

A pak pacienti opět osaměli. Aby na svých lůžkách čekali na den, kdy budou spaseni. Nejspíše osobně oním primářem, jenž se po zmíněných zjištěních rozhodl, že se jejich léčby ujme sám. Protože když jeho neschopný personál doposud neobjednal ani jednu „rybičku“ a přitom měli jít oni oba pacienti už co nevidět pod kudlu…

A pak pan primář nechal oba pacienty převézt do Domu kultury, kde prý měli z celého města nejlépe vybavený sál, a ke spolupráci přizval místního donchuana, který se mu jevil být jako operatér nejlepší, protože prý už přeříznul snad všechny ženy ve městě a o jeho znalosti jejich anatomie nikdo nepochyboval. A také jakéhosi Lájoše, který to prý v celém podsvětí uměl s kudlou nejlépe.

A jak operace dopadla?

Podle ministerských pánů nejlépe, jak jen dopadnout mohla. Vždyť už po pár minutách žádný z oněch pacientů netrpěl. Což bylo v minulosti nemyslitelné. V minulosti, kdy ještě řezali do lidí toliko vyvolení, kterým přál osud a kteří měli to štěstí, že nebyli diskriminovaní.

Zatímco teď už byla lepší doba. Teď, kdy už se i na primářský post dostal i ten, jemuž osud nebyl příznivě nakloněn.

Protože onen primář (stejně jako oni v úvodu zmínění pacienti) byl jedním z mnoha, kdo už se dočkal rovnoprávného zacházení ve sféře školství. Kdo plně využil možností daných mu ministerstvem školství České republiky od září roku 2016. Tedy…

V rámci vedení k toleranci a respektu neskončil zaslouženě v praktické škole, nýbrž ve škole běžné. Kde se mu ve společnosti dalších jemu podobných dětí s poruchami chování a učení či s mentálním postižením a též dětí sociálně zanedbaných podařilo díky přidělené osobní asistentce v rámci inkluze absolvovat individuální vzdělávací plán. A poté, jak vidno, vystudoval díky obdobné podpoře spolu se svým přítelem, jenž pochopitelně z humánních pohnutek neskončil v romské třídě, i medicínu, na níž bylo přesně v souladu s moudrým rozhodnutím ministerstva školství akceptováno, že každý člověk má své tempo práce, jež je nutné respektovat.

Prostě byl vzdělán v nejlepším zájmu žáka. Kterýžto ministerský záměr se posléze ze základních škol rozšířil i na školy střední, jak v televizním pořadu Michaely Jílkové (http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Deti-z-praktickych-skol-dorazi-od-zari-do-normalnich-trid-Ucme-deti-toleranci-a-respektu-potrebujeme-to-vsichni-kazal-u-Jilkove-ministersky-namestek-406816) na podzim roku 2015 předestřel (naprosto ironicky, ale na tom nesejde) i pan Klaus mladší, a nakonec i na školy vysoké. Stal se tak ukázkovým příkladem toho, že i osoba s IQ tykve to může někam dotáhnout. A byl to dokonce on, kdo nakonec většině svých učitelů, kteří ze zmíněných posledních reforem dostali infarkt, pomohl. Byť už jenom do hrobu.

Což ale bylo jedno. Protože tu za ně byla za ta léta vypiplána hned celá řada akademicky vzdělaných náhradníků. Z nichž někteří dokonce zvládli s pomocí asistenta i přečíst pár slov.

Autor: Viktor Pondělík | neděle 8.11.2015 11:08 | karma článku: 10,94 | přečteno: 302x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik