Co je pro vás pár (desítek) tisíc?

Jistě, najdou se mezi námi i tací, kdo odpoví, že vlastně docela zanedbatelný pakatel. Částka, která jim možná nestojí ani za povšimnutí. I takové mezi sebou máme. A tito se jmenují… třeba bankéři.

Protože zatímco pro mne a zdaleka nejen pro mne jsou to pořád ještě dost velké peníze, jsou mezi námi i takoví, kterým na nějaké té tisícovce nesejde. Obzvláště když tato není z jejich kapsy. To se to potom utrácí!

A tak, jak vešlo před pár dny ve známost (http://www.denik.cz/ekonomika/cnb-v-lednu-intervenovala-proti-silne-korune-za-58-miliard-korun-20160308.html), intervenovala Česká národní banka i v letošním lednu proti silné koruně. Což zní hezky, pokud člověk tak docela neví, co taková intervence obnáší.

Prostě v překladu do prosté lidštiny utratila Česká národní banka v lednu letošního roku více než 58 miliard korun a pokračovala tak ve svém počínání, jež zahájila už v listopadu 2013 a v němž hodlá setrvat údajně do první poloviny roku 2017 a během něhož doposud rozfofrovala víc než 500 miliard korun. Neboli rozházela už skoro padesát tisíc (a jenom v letošním lednu pět a půl tisíce), a to s jediným záměrem. Aby oslabila naši korunu a udržela ji na kurzu kolem 27 Kč za euro.

Naše ekonomika se prý totiž rozvíjí příliš dobře, naše měna si polepšuje a její kurs se zlepšuje… a tomu je třeba zabránit! Aby se náhodou korunové příjmy našich lidí nezhodnocovaly ve srovnání s cizími měnami, abychom náhodou nevydělávali v přepočtu na cizí měny více peněz a nedej bože se tolik neměli. Aby se pro nás nezlevňovalo zahraniční zboží, zahraniční dovolené, zahraniční… prostě cokoliv. Aby náhodou příliš nerostlo sebevědomí našinců ve srovnání s cizinci.

A tak ČNB opakovaně nakupovala a nakupuje jako zběsilá eura v hodnotě desítek až stovek miliard korun. Letos pak prý dokonce za tato utratí více než loni. A aby toho i tak nebylo málo, předpokládá ČNB rovněž, že vzhledem k měnové politice Evropské centrální banky bude nejen intervenovat i nadále, ale navíc i sníží depozitní sazby pod nulu. Neboli že za u ní uložené peníze nejen nebude vyplácet úroky, ale naopak si za to, že u sebe peníze nechá uložit, nechá zaplatit.

Abychom prý dosáhli žádoucí inflace, jež prospěje našemu (prý vzkvétajícímu) hospodářství.

Jenom v letošním lednu tak ČNB utratila pět a půl tisíce korun na každého Čecha za nákup eur, jež slavná eurozóna tiskne a tiskne jako zběsilá. Utratila ty peníze, aby u nás těch zbytečných eur nebylo na trhu moc. Protože jinak by ta eura nikdo nechtěl a jejich hodnota by u nás klesala. A eura jsou tak „tvrdší“ a naši zájemci si za ně musí nedobrovolně a zbytečně připlatit.

Zatímco sejfy ČNB se těmito cizími papírky plní, a to víc než vydatně.

Jenom abychom se probůh neměli o něco lépe. Aby u nás nezafungoval trh a my si nemohli koupit eura za jejich reálnou cenu.

Abychom se neměli náhodou lépe, utratila naše ČNB jenom v lednu na každého z nás pět a půl tisíce. A bude tak jednat i dál. Ještě aspoň rok.

Aby u nás raději nerostla skutečná hodnota oněch prý rostoucích platů, aby vzrostla inflace a stoupaly ceny. Což je prý krajně žádoucí. Byť vážně nevím pro koho.

Pro mne nikoliv.

Autor: Viktor Pondělík | neděle 13.3.2016 11:56 | karma článku: 32,28 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0