Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co bůh nespojil, člověk rozděluj

Proč o tom píši právě teď? Zrovna v době, kdy „nemám důvod“? Právě proto. Právě proto, že mi zrovna pod okny nepobíhají těžkooděnci snažící se oddělit znesvářené tábory, právě proto, že i v médiích je pověstné ticho po pěšině. Právě proto, že nyní tudíž nebudu přilévat zbytečného oleje do ohně a nevyplaším velké hejno potrefených hus. Právě teď je naděje, že se zamyslíme a nikoliv zfackujeme.

Zdi oddělující lidi od lidí mne provázejí už od mého nejútlejšího dětství. A byly tu ještě dříve, než jsem spatřil světlo světa, a nic nenasvědčuje tomu, že bych se měl dožít radikální změny. Protože bylo, je a minimálně ještě dlouho bude bariér mezi lidmi zapotřebí. Ještě dlouho bude platit,  že jsou zkrátka situace, kdy mají být někteří lidé izolováni od některých lidí. A snad nikomu kolem mne nepřipadá nic divného na této skutečnosti.
Znám takové zdi já a znáte je i vy. Není možné, abyste je neznali. To byste snad museli být z jiné planety.
Protože vezměme si třeba již jen ty stěny, oddělující jednoho člověka od druhého, jež známe všichni. Stěny, jež jsou tohoto nejzářnějším příkladem. Kolik totiž znáte veřejných záchodků, jež by neseparovaly jedny od druhých? Kolik znáte takových WC, kde by nebyl oddělen nejen jeden člověk od druhého, ale ani jedno pohlaví od toho opačného? Troufám si tvrdit, že taková neznáte. Samozřejmě snad leda s výjimkou nějakých zrušených, jež nejsou více určena k používání, avšak někdo se je eventuálně „na vlastní riziko“ přesto použít rozhodne. Ale ta nyní pomiňme.
Neznáme taková, protože je to prostě zvyk. Připadá nám samozřejmé, že ony nesdílejí tytéž prostory jako oni. Že je tu směšování obou pohlaví věcí neakceptovanou. Protože našim drahým polovičkám by tu sotva byla přítomnost cizích chlapů v oněch okamžicích vítanou a naopak… by to třeba zase až tak nevadilo, ale stejně by to nešlo. Minimálně některým chlapům by to nešlo, kdyby se třeba přímo proti nim hihňala nějaká slečna.
A tak jsme dávno přijali za samozřejmost, že je tomu tak. A kdyby se snad někdo z vlivných pokusil na tomto něco měnit, jako že to nelze předpokládat, se zlou by se potázal. Byl by označen za naprostého blázna, úchyla a co já vím co ještě. Protože zde jsou zdi dělící člověka od člověka naprosto samozřejmé.

Ovšem i leckde jinde je tomu nejinak.Jsem třeba již odmala zvyklý na to, že když jsem šel ke svým příbuzným, majícím dům v oplocené zahradě, zazvonil jsem nejprve u branky. Protože jsem od těchto byl oddělen plotem. Onen plot jsem nepřelézal, nepodhrabával, nebořil ani jinak neničil, abych pronikl na jeho druhou stranu bez vyzvání, bez souhlasu domácích. Protože jsem sice byl příbuzný, blízký příbuzný, ale stejně… Stejně mezi námi stál plot a tento byl na místě. Protože za ním byl jejich životní prostor a v tomto jsem navzdory tomu, že jsem byl vítán, nebyl nikdy zcela automaticky vítán. Prostě tam platila jejich pravidla a oni rozhodovali, koho si pustí k tělu, za plot. Platilo to pro mne, platilo to i pro všechny ostatní. A platilo, platí a bude to platit nejenom u těchto lidí. Protože je už dávno samozřejmé, že ten, komu je dáno nezadatelné právo užívat jistý prostor, má právo se v tomto „obrnit“. Nepustit na svůj pozemek někoho „nepovolaného“, někoho, kdo mu není milý, kdo obtěžuje, kdo není vítán. Nezměnila na tom nic ani dlouhá léta, kdy podle veřejných proklamací patřilo všechno všem, a nevěřím, že by na tom chtěl v blízkém budoucnu někdo něco měnit. Každý má právo obehnat svůj pozemek plotem, aby zamezil v přístupu těm nežádoucím.

Nejiné, ba někdy ještě masivnější a vyšší zdi a ploty obepínají pak nejednu firmu. Průmyslový podnik, vědeckou instituci, skladiště,… A pozastavuje se nad tímto někdo? Nepozastavuje. Protože jsou lidé, a těch je ve společnosti zákonitě většina, kteří nemají uvnitř takového objektu co dělat. Třeba by překáželi, třeba obtěžovali, prováděli průmyslovou špionáž, kradli, devastovali,… Co já vím, co vše by tam dělali? A tak je nasnadě, že je těm nepovolaným zabraňováno ve vstupu i tímto způsobem. A je to normální.Ploty bývají obehnána i (nejen) předškolní zařízení. Byť v těchto je tomu především z opačného důvodu. Tady jde v první řadě o to, aby se děti zevnitř nedostaly ven, kde by jim bez dozoru mohlo hrozit leccos. Byť i zde mohou plnit ploty i úlohu opačnou; protože jeden nikdy neví, kdo je kdo na ulici a s jakými úmysly by do prostor určených dětem a jejich pedagogickému dozoru vnikal.

Různá oplocení, zábradlí a podobná zařízení se stavějí, aby zabránila vstupu některých lidí do míst, kde pracují jiní. Zmiňme třeba práce na silnici či chodníku. Nepovolaný by si tam snadno mohl ublížit nebo by mu mohlo být ublíženo, a to přece nikdo nechce. A tak se takový prostor zkrátka ohradí, vyvěsí se varovné cedulky. Některým z těch „venku“ se to nemusí líbit, třeba proto, že jim obcházení tohoto přinese časovou ztrátu a třeba i trochu nepohodlí, ale seriózně se remcáním těchto nikdo zaobírat nebude. Protože takovéto bránění ve vstupu je vlastně naprosto normální a snad ani blázni neuvažují o nějaké změně.A co třeba dokonce hrazení kolem fotbalových hřišť či ledových ploch při hokeji? Ani proti těm se vesměs neprotestuje. Chrání hráče před napadením ze strany „fanoušků“, před na hrací plochu vhazovanými předměty i před vstupem těch, kdo nemají na hřišti co pohledávat. A zároveň víceméně chrání i ty v ochozech; protože vystřelený puk či letící míč by mohly i nepříjemně zranit. A tak ani proti tomuto oddělení jedněch lidí od druhých vesměs nikdo neprotestuje. Určitě nikdo rozumný. To jen zarytí fanoušci, toužící dotknout se svého idolu, či pochybné živly na tribunách, bažící po konfliktech, proti této separaci protestují. Jen jim vadí.

A festovními zdmi a ploty jsou obehnány v zájmu všech slušných lidí třeba i věznice. A ani proti zdejší separaci nekalých živlů od těch kalých, tedy chtěl jsem napsat slušných, nikdo soudný nic nemá. Jen těm uvnitř se to nejspíše nelíbí, ale je tomu tak právě proto, aby se jim to nelíbilo. Je to samozřejmé, je to normální, je to všeobecně akceptované. I těmi dole, i těmi nahoře. Souhlasíte? Jistě, nemám právo za vás mluvit, přesto si ale troufám odpovědět za vás, že souhlasíte.

Každý máme své místo, kam patříme, a jsou i místa, kam zkrátka nepatříme. Jsou místa, kde nás chtějí, a jsou zákonitě i taková, kde nás nechtějí. Jsou prostory, jež vlastníme, a prostory, jež vlastní někdo jiný než my. A na ty cizí smíme vstoupit jen jsme-li zváni. A coby hosté se musíme chovat tak, jak si žádá hostitel.Kdyby tomu tak nebylo, vypukla by anarchie. Měli bychom něco, v čem by bylo přinejmenším nepříjemné žít. A možná by to za jiného než současného stavu věcí ani nebylo k životu.A proto jsem jednoznačně pro to, aby se zdi a ploty stavěly, mají-li své opodstatnění. Mají-li chránit toho, jenž na to má zákonné právo a jenž je potenciálně ohrožen újmou na svých nezpochybnitelných a zákonem garantovaných právech. Jsem pro stavění, ač bude mít nějaká pověstná potrefená husa dozajista námitky.Jsem pro stavění takových jedny od druhých chránících bariér kdekoliv a kdykoliv. Ať už má být chráněn kdokoliv před kýmkoliv. I kdyby se chtěl jeden chránit před někým, kdo je jednoznačně proti tomu, aby se před ním tento chránil. I kdyby se jednalo o jakoukoliv obdobu kdysi zprofanované Matiční ulice.

Autor: Viktor Pondělík | pátek 1.8.2014 11:24 | karma článku: 11,68 | přečteno: 884x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Zaplatí vláda všechno všem?

Už nějakou dobu se mluví o tom, že se blíží citelné zdražení elektřiny. A vše nasvědčuje tomu, že se tak i stane.

3.10.2021 v 15:25 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Bude se znárodňovat?

Někteří z Čechů sice bydlí tak, jak si bydlet přejí, a mnozí bydlí aspoň tak, jak jim to jejich finanční poměry umožňují, ale jsou tu i ti, kteří prostě na žádné bydlení nedosáhnout.

6.9.2021 v 19:43 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Nebudou přece rozhodovat rozumně!

Tak nám naši poslanci definitivně rozhodli. Od nového roku, kdy už celá řada z nich nejspíše u koryta nebude a odpovědnost tak už ponesou jiní, se díky jejich rozhodnutí zvýší důchody.

9.8.2021 v 16:15 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Budou si Češi konečně rovnější?

S trochou nadsázky by se dalo říci, že se v české poslanecké sněmovně stalo před nemnoha dny něco nepředstavitelného. Prošel tam totiž návrh, který je nejen demokratický, ale i vysloveně rozumný.

21.7.2021 v 15:53 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Pomůžete mi někdo?

Ve svém bydlišti jsem si dlouho žil naprosto spokojeně. Jak skvělé místo k životu to jenom bylo! Jenže pak se do sousedního bytu nastěhoval nějaký mladý pár a rázem se vše změnilo.

5.7.2021 v 0:23 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik