Chtít něco od Švédů? Už raději ne…

Donedávna, vlastně až do včerejšího dne, jsem se domníval, že se není třeba bát, pokud člověk něco chce či potřebuje od Švédů. Že je to země na úrovni a tak se tam netřeba ničeho bát, aspoň ne více, než u nás.

A ani naše ministerstvo zahraničí mne před touto zemí nikterak nevaruje. Kromě obligátních upozornění na rizika typická pro snad každý kout světa.

Člověk by si řekl, že tam funguje vše tak, jak to fungovat má.

Ovšem, jak jsem byl nyní ubezpečen, není tomu až tak docela. Protože Švédsko už má své specifikum, které by mohlo vypadat úsměvně, kdyby člověk neměl trochu té paranoidní fantazie. Když si přečetl http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/392780-pristehovalec-ve-svedsku-muze-jezdit-autem-i-kdyz-ztratil-ridicak-rozhodl-soud.html.

Jak je nám tu dáno na vědomí, jsou už zřejmě i ve Švédsku dvoje zákony. Jedny pro běžné tuzemce i zahraniční hosty… a druhé pro imigranty.

Jakýsi přistěhovalec z Bosny, žádající tam o azyl, byl prý v září loňského roku přistižen, kterak řídí auto bez řidičského průkazu. Který podle svých slov… ztratil. A před policisty se zdánlivě primitivně vymlouval na to, že má bosenský řidičák, jenže, jak zaznělo, tento nemá. A na požadavek policie, aby si tedy ve vlasti nechal vystavit náhradní, reagoval tím, že prostě nemůže. Že má v Bosně problémy, kvůli nimž v oné severské zemi žádá o azyl.

Švédská policie jej tudíž obvinila z nedovoleného řízení a skončilo to až před soudem. Kde tento žadatel o azyl… vyhrál. Soud rozhodl, že onen muž může ve Švédsku jezdit autem, byť nemá řidičák. Nikoliv však proto, že si nemůže onen duplikát opatřit, ale proto, že se policii nepodařilo prokázat, že onen muž řidičský průkaz nevlastní.

A tudíž jako by ho prý měl, byť ani to nelze doložit.

A tak si onen imigrant může po Švédsku jezdit, jak se mu zlíbí. Rozhodnutím soudu. A pokud se stane precedentem, bude jemu podobných v oněch končinách zřejmě více. Protože to není zdaleka jediný případ, jenž tam státní zastupitelství řeší. A zatímco Švédové a turisté řidičský průkaz mít musí, migranti zřejmě nikoliv. Pokud se jim nepodaří dokázat, že tento dokument skutečně nevlastní. Sice se prý každý takový případ má posuzovat individuálně a není tudíž vyloučeno, že se jiným podobným nevyhoví, ale co vy víte?

A proto, pokud se snad nějakým řízením osudu ocitnu ve Švédsku, budu raději dávat daleko bedlivější pozor kdekoliv na ulici. Protože jeden nikdy neví.

A raději nejen na ulici. Protože teď to byl obyčejný řidičák na auto, jenže kde je psáno, že to u tohoto skončí, že?

A kdo ví, jaký africký, syrský, afghánský a co já vím jaký ještě imigrant tam může teoreticky řídit autobus nebo vlak, pilotovat letadlo, operovat v nemocnici nebo dejme tomu řídit jaderný reaktor? Když o sobě bude tvrdit, že splňuje všechny předepsané náležitosti, jen bohužel ztratil doklady a nové si doma obstarat nemůže… Pokud mu vyšetřovatelé nebudou moci dokázat, že tomu tak není…

Autor: Viktor Pondělík | úterý 26.1.2016 12:17 | karma článku: 38,76 | přečteno: 1600x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0