Chcete lépe bydlet?

Tísníte se dosud s rodiči v jejich nevelkém bytě a toužíte po vlastním? Putujete od podnájmu k podnájmu, mačkáte se v malém bytě nebo strádáte na nějaké pochybné ubytovně nebo máte jinou nevalnou střechu nad hlavou?

Nebo možná máte nad hlavou dokonce nikoliv střechu, ale pouze most, nebo máte postel s nebesy, ovšem pouze těmi plnými hvězd? A chtěli byste něco lepšího?

Nesvěšujte hlavu, nepropadejte trudomyslnosti! Protože nikdy není nic jednou provždy ztraceno. Pokud má člověk inspiraci. Protože i vy máte možnost se nějakým tím lepším bydlením zaopatřit. Stačí se pouze přičinit.

Nesmíte však konat tak, jak se konávalo za socialismu. Tedy zapisovat se do pořadníků, lézt kdekomu vlivnému do pozadí, vysedávat na schůzích té správné strany a mít v ideálním případě i její legitimaci. Nesmíte dávat naivně kdekomu všimné, ne-li rovnou úplatek, nesmíte ztrácet čas sháněním pochybných konexí nebo si pořizovat kupu dětí, abyste měli nějaké ty argumenty k dobru.

A neměli byste jednat jako bláhovci za dnešních poměrů. Kteří sice leckdy střechu nad hlavou získají, ale ty oběti, jež musí přinést… Mohli byste si vzít hypotéku, mohli byste se zadlužit a nějakou tu nemovitost koupit nebo dokonce vlastními silami vybudovat, mohli byste vsadit na vrtkavou štěstěnu v sázení,… Jenže to všechno znamená odříkání nebo doufání v málo pravděpodobné usednutí štěstí právě na vás… „hovězí“.

Protože pořídit si lepší bydlení lze dnes i daleko snadněji. Stačí jen vědět, jak na to. Já už to díky http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/393705-romove-si-v-parizi-postavili-osadu-na-zeleznicnich-kolejich-policie-ji-vyklidila.html vím, a vy to díky mně už vzápětí budete vědět též.

A tak chcete-li lépe bydlet, stačí…

Zajet si po vzoru i nám známých spoluobčanů do Paříže a tam si postavit osadu na železničních kolejích. Jak tam takoví lidé učinili.

A co z toho vzešlo?

Francouzská policie ve středu tuto romskou osadu u části nepoužívaného pařížského železničního okruhu sice z rozhodnutí soudu vyklidila a 350 jejích obyvatel ji muselo opustit, protože to tam nevyhovovalo hygienicky ani bezpečnostně, přesto se to však obešlo bez potíží a obyvatelé odcházeli většinou dobrovolně. Protože…

… bez střechy nad hlavou tito lidé nezůstanou. Tam od loňského léta žijící Romové totiž dostanou díky spolupráci úřadů s neziskovými organizacemi náhradní bydlení. Aby vyklidili tento soukromý pozemek a nemuseli žít v takových podmínkách.

A proto chcete-li zlepšit své bydlení, můžete. Vezměte stan a ubytujte se v něm někde na železničních kolejích. Nejlépe v Paříži, kde je to už – jak zmíněno výše – prověřené praxí. Buďte tam s hygienou na štíru, topte si v podobě táboráku, načerno si sami připojte elektřinu,… A budete bydlet. Někdo se postará. Snad…

Avšak… jedno mínus toto řešení přece jenom má. Pro ty, kdo u nás pracují a žijí, je Paříž přece jenom trochu z ruky…

Autor: Viktor Pondělík | pátek 5.2.2016 11:01 | karma článku: 18,58 | přečteno: 521x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0