Centrální mozek lidstva

Když se kdysi v seriálu Návštěvníci objevil pojem „centrální mozek lidstva“, šlo o docela obyčejnou fikci. Ovšem zdá se, že jsme se už dostali do oné budoucnosti, kdy nám tento má, ač též řádně poruchový, vládnout.

Tedy myslet za nás. Ovšem dnes se tento nejmenuje centrální mozek lidstva (https://www.youtube.com/watch?v=s7aVlYrv-yo). Jmenuje se…

… Evropská komise.

A tato si stejně jako onen pochybný filmový vynález, fungující nejednou stejně špatně, nemíní odpustit kdejakou příležitost do něčeho mluvit.

A tak nyní třeba komisařka pro zaměstnanost, sociální záležitosti a pracovní mobilitu Marianne Thyssenová přišla s nápadem (http://www.instory.cz/2875-evropska-komise-si-proste-neda-pokoj-a-neda-pokoj-neustale-hodla-kecat-vsem-a-do-vseho.html), že by měli všichni zaměstnavatelé v celé Evropské unii, vysílající své pracovníky do zahraničí, těmto platit mzdu obvyklou na dané pracovní pozici v dané zemi.

Což je podle ní správný názor. Protože by všichni měli dostávat za stejnou práci ve stejné zemi i stejnou mzdu. Nikoliv přinejmenším minimální mzdu, jak je to nakázáno dnes. Takže kdyby dejme tomu naše firma poslala svého zaměstnance k německým sousedům, musela by mu dávat i plat, jaký tam pobírá jeho německý kolega. A logicky i naopak… takový německý pracovník by u nás pracoval za výplatu srovnatelnou s jeho českým kolegou.

Že na to zaměstnavatel z východu nemá? Že za východní plat zřejmě nebude nikdo ze západu na východě pracovat? Tím už se paní komisařka nezaobírá. Otázka nějakých kvót ji asi ještě nenapadla.

Ale o reálný dopad na zaměstnance tu přece vlastně ani zase až tak moc nejde. Jde jako tradičně o něco zcela jiného. Jde jenom a pouze o to, že chce Evropská komise komandovat. Že chce být velkou vládkyní. Ať to stojí, co to stojí.

Prosazuje nápad, jehož důsledek by byl jediný. Pracovní mobilita v rámci Evropy by se stala minulostí. Protože třeba firmy na východě by na to neměly a nikoho ze svých lidí by nikam neposílaly. Bylo by to sice tak jaksi podivně spravedlivé, ale přesto přinejmenším kontraproduktivní. Nebo sice kontraproduktivní, ale „spravedlivé“.

 

Tak je tomu dnes. A zítra Evropskou komisi napadne, že by se mělo všem zemím Evropské unie přikázat, že… Pozítří ji napadne… Popozítří ji napadne…

A schválně! Kdy ji napadne…

… zamyslet se nad tím, proč že ji v tolika zemích Evropské unie nemají rádi? A proč třeba už leckde i zazněl nápad, že by vlastně nebylo špatné z unie odejít?

Napadne ji to dříve, než se Evropská unie sesype? Ač jí to Evropská komise nenařídí nebo snad dokonce přímo zakáže…

Autor: Viktor Pondělík | středa 18.5.2016 12:02 | karma článku: 27,80 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0