Budeme jen cucat?

Čeští zubaři se zlobí. A to proto, že jsou prý jejich výkony zdravotními pojišťovnami nedostatečně hrazeny.

A tudíž vyzvali na svém víkendovém sněmu vládu, aby jim buď bylo přidáno, nebo aby byla omezena péče hrazená ze zdravotního pojištění a oni si tak mohli nechat více výkonů hradit přímo od pacientů.

Pojišťovny prý už nyní platí méně, než jsou reálné náklady stomatologů. A sněm České stomatologické komory žádá, aby došlo k nápravě. Protože už dnes musí zubaři pracovat hodně svižným tempem, aby si na sebe vydělali zhotovováním starých známých plomb, na každou z nichž mají jen deset minut, a v roce 2019 bude ještě hůř, protože bude zakázáno používání míchaného amalgámu na plomby a práce s novými materiály je ještě zdlouhavější a tudíž při současné výši plateb neefektivnější.

Podle zubařů by bylo nejlepší, kdyby zdravotní pojišťovny utrácely peníze spíše za prevenci, než za zubní výplně, a tyto kdyby si lidé platili sami (http://zpravy.instory.cz/4869-navsteva-zubare-se-prodrazi-od-kdy-budeme-sahnout-hloubeji-do-kapsy.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk).

Dále tentýž sněm vyzval vládu, aby zvýšila mzdy učitelů zubního lékařství. Protože tito dnes vydělávají méně než jejich kolegové z praxe a tudíž je jich málo, což komplikuje vzdělávání v tomto medicínském oboru.

Kvůli všemu výše zmíněnému je v České republice nedostatek zubních lékařů. A nebude prý lépe, dokud buď nebudou platit více pojišťovny, nebo dokud si nebudou za více věcí platit pacienti sami.

A vše nasvědčuje tomu, že Češi dříve či později budou muset zalovit hlouběji ve vlastní kapse. Což je sice logické a zřejmě nevyhnutelné, ale stejně…

Stejně by mě zajímalo, kolik lidí u nás potom bude s možná i doslova hnijícím chrupem či dokonce bezzubých. Prostě proto, že budou zdravé zuby nad jejich finanční možnosti.

Protože já si na svůj plat rozhodně stěžovat nemohu. Ale přesto je i pro mne těch řádově sedm tisíc korun, jež jsem již letos zaplatil za pár plomb, docela mastná cena. Již mi zdravotní pojišťovna neuhradí, ač jí platím po dlouhá léta a jinak za mne nemusí hradit takřka nic.

A je otázkou, zda se najde banka, jež by lidem poskytovala půjčky na zuby…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 14.5.2018 18:27 | karma článku: 10,08 | přečteno: 244x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0