Ať se stařečci pomějí…

Jak jenom hodnou vládu jsme si to posledně zvolili! Jak jenom ta má naše obyčejné lidi ráda! Co jenom tato pro našince dělá! Zejména pak pro naše nejubožejší z ubohých. Mezi něž patří údajně i penzisté.

Naši vládní dobrodějové už toho pro tyto nešťastníky z našich řad udělali! Tedy pochopitelně nejen pro ně, protože i zaopatřenějším lidem je třeba tu a tam něco nabídnout, ale především pro ně! A ve svém činění dobra hodlají údajně naši ministři pokračovat i nadále. Aby se u nás žilo dobře.

Třeba právě důchodcům.

Zatímco naši spoluobčané na zaslouženém odpočinku za pravicových (nebo bych měl asi spíše říci sebe za pravicové označujících) vlád strádali, nyní se před nimi postupně otevírá brána ke šťastným zítřkům. Už letos v zimě dostali jednorázově dvanáct stovek, aby snad nestrádali kvůli nízkému růstu cen, jenž znamenal i zanedbatelné zvýšení penzí, a tím dobrodiní našich vládců nemá být u konce.

Už nyní se ve vládní koalici mluví o tom, že se důchodci dočkají identického příspěvku i v roce následujícím (http://www.denik.cz/z_domova/penziste-mozna-dostanou-zvlastni-prispevek-i-pristi-rok-20160505.html). I příští rok by měli dostat jednorázový příspěvek ve výši dvanácti stovek, a to k penzím, jež by měly i bez tohoto vzrůst od ledna v průměru o dvě stovky.

„Extra bonus“ by se prý měl týkat všech důchodců bez výjimky a pouze s jedinou podmínkou. Měl by být poskytnut tehdy, budou-li se dobře vybírat daně.

Ovšem obávám se, že vládní politici tento svůj slib nakonec nesplní. A že…

… dají ony peníze všem penzistům i tehdy, bude-li se situace stran daní vyvíjet nedobře. Jen aby se stařečci poměli. Protože…

Příští rok je rokem parlamentních voleb. A jak známo, jsou důchodci velice vlivnou částí voličské základny. Chodí k volbám a vhazují do uren své lístky daleko ochotněji než jiní. Znáte to – jsou prostě všemožnými „šmejdy“ daleko snáze zmanipulovatelní.

A když už půjdou volit, proč si jejich hlasy nepojistit, že? Když se tyto hlasy navíc „koupí“ za státní peníze a dnešní vládní strany to nebude nic stát.

A proto pokud se budou dobře vybírat daně…

Pokud se budou dobře vybírat daně, neškodilo by, kdyby z toho naše vláda zaplatila alespoň část našeho státního dluhu. Jak se domnívám já.

Ovšem ministři nikoliv.

Logicky.

Protože kdyby splatili část našich dluhů, leckdo to ani nezaregistruje, a pokud už ano, nebude to moc pádný argument pro znovuzvolení „těch pravých“, tedy vlastně levých. Kdežto když stařeček ucítí ve své tenké peněžence dvanáct stovek, to je jiná. To půjde volit. Ony hodné pány politiky.

Kteří tak usilovně podporují odedávna známý trend „po nás potopa“.

Ale ať se stařečci pomějí. Pohled do státní kasy totiž napovídá, že to možná bude už naposledy…

 

Autor: Viktor Pondělík | neděle 8.5.2016 11:00 | karma článku: 21,76 | přečteno: 520x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0