Asi bych měl přestat kouřit. Nebo raději ne…

Už odedávna je mi známo, že si kouřením zadělávám na rakovinu plic. Je mi to známo, přesto však kouřím a kouřím. Snad i proto, že tyto následky tohoto počínání nejsou vidět a co sejde z očí, sejde i z mysli.

Už léta ze slov učenců vím, že kouření údajně neprospívá mé potenci. Ale co na tom hemžení v mém věku, že? O zachování rodu jsem se postaral a proč se nějak extra opečovávat se zbytkem oněch malých potvůrek, jež jsou příčinou dávného rčení „kdo umí, umí, kdo neumí, vozí kočárek“?

Ovšem až nyní vím i něco navrch. A sice to, že podle nejnovější internetově prezentované informace kouření rovněž zhoršuje paměť. Látky, které jsou obsaženy v cigaretách, totiž podle vědců údajně zmenšují mozek a ředí šedou kůru mozkovou, která nám slouží k myšlení a pamatování si. A tak podle vědců z Edinburské univerzity a McGillovy univerzity v Montrealu prostě blbnu. A to nezvratně, protože vliv kouření na mozek je prý doživotně nezvratný, a to i když s tímto nešvarem člověk jednou provždy skoncuje. A tak jsem oněmi konkrétně nejmenovanými neurology ze Skotska a oné země vměstnané mezi Spojené státy a Spojené státy, jíž již po léta nemohu přijít na jméno, nahlodán. Zmocňuje se mě nejistota. Protože zblbnout se mi vážně nechce. A nejednou pociťuji, že už u mne tento neblahý proces započal. Že jsem z lecčeho úplně blbej. Třeba když hledím na počínání našich politiků a ekonomů stejně jako prostých lidí. Když hledím na to, z jakých komárů se dělají velbloudi a naopak z jakých velbloudů komáři. Když vidím ty války, chudobu na jedné a rozhazovačnost na druhé straně, když vidím, jak si podřezáváme sami pod sebou pomyslnou větev. Když… Je toho tolik, že bych to snad kvůli vykouřenému mozku ani nedokázal všechno vyjmenovat. Říkám si, že bych měl vážně přestat kouřit. Sice už se to nespraví, ale abych chápal i v budoucnu aspoň to, co dosud chápu, když už to, co nechápu, je nezvratné a nikdy to prý už jiné nebude. Ovšem… Zároveň mi cosi říká, abych nepřestával. Ba abych kouřil ještě víc. Abych si zmenšil a rozředil mozek natolik, že mi to přestane myslet a pamatovat si. Protože oč mi pak bude při pohledu na dění u nás i ve světě lépe!

Autor: Viktor Pondělík | středa 18.2.2015 9:00 | karma článku: 16,42 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0