Aby se děti měly

Český ministr zemědělství se zase jednou vytasil s geniálním nápadem. S něčím, co tu kdysi zčásti bylo, než se od toho ve vší tichosti upustilo.

Hodlá od příštího roku spustit program Mléko do škol (https://www.novinky.cz/ekonomika/431420-program-mleko-do-skol-zdarma-stat-do-nej-nacpe-zavratnych-670-milionu.html). Jenž se má od toho minulého lišit v tom, že to tentokrát nemá být jenom dotované, ale rovnou státem placené. Tedy pro děti zdarma. Což má stát vyjít na „pakatel“ 670 miliónů korun. Respektive spolu s plánovaným programem dotovaného ovoce a zeleniny pro školáky na skoro jednu miliardu. Z hodně mínusového státního rozpočtu.

Ještě mu to musí schválit vláda, ovšem při její dosavadní rozdávačné politice a vzhledem k blížícím se volbám…

Pranic bych se nedivil, kdyby to prošlo. Spíše bych se divil, kdyby to ministři neschválili. Zejména v situaci, kdy už bude v příštím roce tak jako tak po volbách a oni se tedy za státní finance už pravděpodobně zodpovídat nebudou. A zůstanou tak těmi „hodnými“.

Hodnými, kteří tím „smysluplně“ a „záslužně“ zlikvidují zemědělské přebytky. Které – jen tak mimochodem – vznikají rovněž zásluhou státních dotací pro zemědělství, jež loni dosáhly rekordních 30,8 miliardy korun.

Stát prostě vykoupí přebytečné produkty, o něž nikdo nestojí, a nechá je rozvézt po školách. Kde je snad nějaké děti vypijí a sní,… čímž se ospravedlní obří státní dotace pro zemědělství. Protože jinak by to přebytečné mléko zemědělci jako obvykle vylili a zeleninu s ovocem zaorali či zkompostovali.

Zatímco takto získají vládní politici naoko malé plus. Utratí hromadu našich společných peněz, a to nejen za samotné produkty, ale i za jejich výkup, skladování, dopravu, rozdávání,… aby tu „zdravou výživu“ následně vylily či vyházely do odpadkových košů samy děti. Nebo školní kuchařky či učitelé.

Protože zkuste si tipnout, kolik dětí si vyzvedne a ve škole zkonzumuje ke svačině dejme tomu mlíčko s jablíčkem! A to navzdory tomu, že si už nesmí ve škole koupit nic sladkého, tučného či jinak „nezdravého“, což bylo nedávno zakázáno „pamlskovou vyhláškou“. Že odpadla konkurence.

Autor: Viktor Pondělík | středa 8.3.2017 17:14 | karma článku: 0 | přečteno: 33x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0