A tihle nám chtějí vládnout

Zaznělo to v médiích už před několika dny. Že si jedna z našich vládních stran, sociální demokracie, pozvala učené mudrce až z daleké Ameriky. A to s jediným přáním. Aby jí tito poradili… jak uspět v nadcházejících volbách.

Volební manažer sociální demokracie Jan Birke osobně potvrdil, že jeho strana usiluje o spolupráci s americkou agenturou STG, jež v (úspěšné) předvolební kampani podporovala Baracka Obamu a podílela se také na (neúspěšné) kampani Hillary Clintonové. A s lidmi z této agentury se ve středu večer sešel v Praze i premiér Bohuslav Sobotka. Prý aby s nimi diskutoval o tom, jak v politice čelit populistům a „slibotechnám“ (https://zpravy.aktualne.cz/domaci/sobotka-u-expertu-zjistoval-jak-celit-populistum-a-slibotech/r~44414dbadf1e11e6b6da0025900fea04/).

Až do Prahy tak přiletěli zástupci STG, od nichž by chtěla ČSSD jejich rady v otázkách toho, jaká témata v nadcházející volební kampani zdůraznit, jak je jednoduše vysvětlit voličům, jak využít sociálních sítí. Oni američtí mudrcové by měli českým sociálním demokratům pomoci zkrotit lokální šéfy, měli by vést kampaň a využít své zkušenosti se strategií.

Oni Američané by měli analyzovat statistická data, rozhodovat o zaměření kampaní a o tématech, jež budou zdůrazněna. Měli by třeba poradit, zda dejme tomu zdůraznit zvyšování daní či boj s nelegální migrací, měli by testovat účinnost volebních hesel na skupinách respondentů.

 

Prý na tom není vůbec nic divného. Prý služeb Američanů využíval i bývalý velký sociální demokrat Paroubek a rádce z téže země měl mít i pan Babiš. Ovšem mně to divné přece jenom připadá. A to hodně „divné“.

Nejen proto, že – jak nastínil i jeden z odborníků – je otázkou, jak se STG svého úkolu zhostí, když nemá zkušenosti se střední Evropou a je otázkou, jak rychle se dokáže zorientovat v české politice, ale především ze zcela jiného důvodu.

Jak už delší dobu všude možně slýcháme a čteme, jsou naši sociální demokraté učiněnými brouky Pytlíky. Všechno prý vědí nejlépe, považují se za ty nejlepší, za ty jediné, jimž leží na srdci blaho naší země. Rozhazují hory státních peněz ve snaze koupit si oblibu a voličské hlasy, zadlužují zemi i v dobách panujícího „ekonomického zázraku“, jsou snad dokonce přesvědčeni, že je v kapsách České republiky, z nichž je jedna prázdná a druhá vysypaná, skryt bezedný měšec. Chtějí prý převzít vedoucí roli v naší zemi, abychom se měli všichni lépe. A přitom…

Přitom si nechají až od dalekých a naše poměry neznajících Američanů radit, CO ČESKÉ LIDI VLASTNĚ ZAJÍMÁ, S ČÍM MAJÍ PROBLÉM (https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cssd-jedna-s-poradci-clintonove-a-obamy-chce-od-nich-pomoci/r~621ceaf8dd9111e69d46002590604f2e/).

Jistě – nikdo učený z nebe nespadl a víc hlav víc ví. Jenže…

Stejně se nemohu zbavit pocitu, že se právě těmito plány spolupráce s „velkými bratry“ sociální demokracie definitivně zdiskreditovala. Alespoň tedy v mých očích.

Protože je tato strana už po léta etablovaná na naší politické scéně, už dost dlouho nám i vládne. A jestliže ani po více než čtvrtstoletí od sametové revoluce neví, co si přeje lid její země, a musí jí v tom dokonce radit našich poměrů neznalí Američané…

ČSSD tím jenom sama otevřeně dokázala, nakolik jsou jí obyčejní lidé vlastně ukradení. Když o nich tak málo ví. Nemyslíte?

Autor: Viktor Pondělík | sobota 21.1.2017 13:57 | karma článku: 13,05 | přečteno: 229x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0