A pak jim důvěřujte!

Ještě nedávno drtilo nebohou eurozónu údajné nebezpečí a zlo zvané deflace. Tedy stav věcí, kdy ceny klesají a je stále levněji, namísto aby se zdražovalo.

A pokud už občas nějaká ta inflace byla, pak byla podle eurounijních politiků natolik nízká, že ničila hospodářství. Lidé si totiž za oné situace drželi peníze doma, neutráceli a čekali na později, na ještě nižší ceny, tudíž se nevyrábělo tolik, kolik by se vyrábět mohlo,…

Prostě problém. Jenž ale politici států eurozóny vyřešili. Totiž začali řešit a dodnes řeší. Tištěním dalších a dalších peněz a jejich uváděním do oběhu (https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/inflace-v-eurozone-je-nejvyssi-za-posledni-tri-roky-ecb-bude/r~3c38d4c6d28f11e6be7d002590604f2e/).

Protože znáte to. Když dáte člověku větší hromádku peněz, nedá mu to a jde utrácet. Nakoupí a rázem se někde opět může rozjet výroba. Někdo najde práci a vydělá si a jde také utrácet. A protože lidé utrácejí víc, je s deflací amen. Což je prý dobře.

A podle eurozónových politiků je v této oblasti vskutku daleko lépe. Byť jak pro koho. Protože zatímco inflace, jež dosáhla v prosinci meziročně 1,1 procenta, ekonomice údajně prospěla, všechny majitele uspořených peněz okradla. Před rokem si v průměru koupili za 100 eur totéž, za co dnes zaplatí o euro a desetník víc.

Nejvíc si majitelé inflací postižených eur připlácejí za energie, potraviny, alkohol a tabák, avšak zdražovalo se i jinde. A inflace je v eurozóně nejvyšší za poslední tři roky, nejvyšší od září roku 2013.

Jak zaznělo, Evropská centrální banka dosáhla obřími emisemi peněz toho, že každý majitel jejích peněz přišel jen za poslední rok o 1,1 % jejich hodnoty. Tedy vědomě okradla střadatele.

A stydí se za to?

Ale kdeže! Naopak.

Hodlá tisknout a za použití rekordně nízkých úroků a nákupů dluhopisů rozdávat peníze i nadále. Aby byla inflace (= vědomé okrádání střadatelů) v eurozóně v letošním roce 1,3 procenta a později se běžně pohybovala těsně pod dvěma procenty. Aby lidé přestali šetřit a peněz pozbývajících hodnotu se utrácením zbavovali.

A kdo ví, zda vlastně jde „pouze“ o okrádání vlastních střadatelů. Zda závazek Evropské centrální banky tisknout peníze až do konce roku 2017 nemá ještě jiný účel. Jistě tušíte jaký.

Aby bylo čím přispívat „nebohým“ migrantům.

Protože okrádání lidí formou tištění peněz a následné ztráty jejich reálné hodnoty je nenápadnější a tudíž stravitelnější, než zachovat stejné objemy peněz a lidem část jejich jmění ve prospěch někoho jiného „znárodnit“. Zdaněním nebo jinou metodou. Lidé mají naoko stále stejné jmění a neremcají. Dokud neskončí… třeba jako v Zimbabwe. Kde před lety nakonec vlastní měnu zcela zrušili. Protože dosáhli oné „prospěšné“ inflace v takové výši, že už ani nestíhali tisknout vyšší a vyšší nominály. Čísla, jež už mnoho jejich lidí nedokázalo ani přečíst.

 

Autor: Viktor Pondělík | neděle 8.1.2017 13:55 | karma článku: 0 | přečteno: 73x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0