A čemu se divíte?

Už mnohokrát se to na veřejnosti i v odborných kruzích propíralo. A zatímco se toho jedni bojí, druzí děsí a třetí z toho doslova šílí, autoři a zahraniční kritici našich poměrů tomu tleskají. Inkluzi…

Tedy nápadu, že by se třeba i mentálně zaostávající děti měly ze „zvláštních škol“ už od září přesouvat na běžné školy základní. Aby se tam za pomoci všemožných asistentů, úlev a jiných výhod staly „rovnoprávnými“, aby se začlenily a měly „stejné šance a podmínky“. Na úkor těch „normálních“, jak ví každý, kdo má všech pět pohromadě. Tedy snad až na paní ministryni školství a jiné „dobroděje“.

Ovšem „reformy“ u onoho začleňování v základním školství neskončily. Ač už se to paní ministryni a mnohým dalším ministerským panáčkům krátí, s reformami ne a ne skončit. A protože se v základním školství už rozvrtalo vše, co se rozvrtat, zvorat a pohnojit dalo, zacílilo nyní ministerstvo školství i na školy střední (http://www.denik.cz/z_domova/matematika-na-strednich-skolach-se-mozna-bude-delit-na-skupiny-20160506.html).

A ve středním školství na matematiku, jež je, jak známo, už dlouho kamenem úrazu. Protože je tato předmětem, ve kterém příliš mnoho středoškoláků neuspívá, mnozí z ní propadají jak během studií, tak i u maturit. Kolik jenom let už se bojuje tu za a tu proti povinné maturitě z matematiky, kolik jenom let se hledá cestička, jak to jenom udělat, aby se z ní sice maturovalo, ovšem nebylo tolik těch, kdo z této neuspějí! Tolik všemožných řešení už se tu navrhovalo!

A nyní je tu nový nápad.

Vládní nařízení k návrhu nového systému financování regionálního školství počítá nyní s tím, že by se výuka tohoto předmětu na středních školách, z něhož by se mohlo (???) od roku 2021 povinně maturovat, měla, totiž mohla, dělit. Tedy že by se studenti jednotlivých tříd měli, tedy mohli, dělit na skupiny a učit se matematiku v menších skupinách. Nebylo by to povinné, záleželo by na rozhodnutí ředitele, jež by stát posléze v zatím neznámo jaké výši zaplatil.

Je to prý prostě třeba. Protože jestli poslanci přehlasují prezidentské veto k novele školského zákona, bude se za pět let povinně maturovat z matematiky. A stát tak bude muset zaplatit více peněz, aby se studenti mohli tento předmět učit v menších skupinách, což učiteli umožní lépe vysvětlit látku, přizpůsobit tempo žákům a věnovat se dotazům. Tedy aby se zkvalitnila výuka.

I když… zkvalitnila…

Mně to spíše připadá jako další dost uhozený pokus navazující na inkluzi, tedy na zařazování i mentálně postižených a jinak problematických dětí do běžných základních škol. Protože už léta se ví, že „nejsou lidi“. Totiž děti. Kdekdo si u nás přeje mít v rodině génia, jenž stráví blažený život někde v teplé kanceláři, a proto u nás vzniklo humanitních středních škol více, než je hub po dešti. A aby se tyto uživily, braly a berou kdekoho, kdo je ochoten „se obětovat“ na ně nastoupit. A zatímco tak řemesla chřadnou, chrlíme „odborníky s maturitou“, kteří toho umí míň a míň.

A právě matematika, nad níž se musí myslet, je pak kamenem úrazu. A namísto aby někdo nahoře přiznal, že jsou zkrátka lidé, kteří na to nemají a měli by se jít raději někam něčemu vyučit, vymýšlí se další kočkopes.

Studenti se mají dělit na menší skupiny. Aby na ně měli profesoři více času, aby jim to (snad) nějak vtloukli do hlavy. Když na to za běžných podmínek nemají.

Protože říci, že na střední školy s maturitou nemá lézt ten, kdo na to nemá, a že se zbytečné střední školy, jejichž absolventi se v oboru stejně neuživí, mají zrušit, to by se nelíbilo. Zlobili by se ambiciózní rodiče nedouků, zahraničí by nás kritizovalo, že máme málo „vzdělanců“ a v přístupu ke vzdělání si počínáme diskriminačně,…

A tak se asi začne matematika na středních školách dělit na skupinky. Pak by časem třeba mohli přibýt i asistenti pedagogů, speciální pomůcky, individuální vzdělávací programy skýtající úlevy a nakonec třeba i osobní učitelé. Aby naši středoškoláci „uspívali“ u maturity.

Po níž budou rádi, dokážou-li si spočítat výplatu. Nebo spíše sociální dávky.

Autor: Viktor Pondělík | středa 11.5.2016 11:00 | karma článku: 23,94 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0