Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpěrač Ota Zaremba: Na Brusel!

Do Evropského parlamentu by rád Ota Zaremba. Vzpěrač, olympijský vítěz z Moskvy, jednoduchý přímočarý chlapík, v kolonkách vzdělání a politická praxe s velmi chudým zápisem. 

Otázka zní: dělal by v případě zvolení Česku v Bruselu ostudu, nebo by jen dokonale zapadl do 766členného obskurního divadelního souboru se zkratkou EP?

Politické vlohy bezpochyby má: umí podvádět. K olympijskému zlatu si pomohl dopingem, což je podvod  - i když v té době snad neexistoval na světě vzpěrač, který by nepoužíval zakázaná anabolika. Poctivě se ale k dopingu později přiznal, na rozdíl od mnoha jiných elitních sportovců té doby, to je plusový bod.

Že nemá vzdělání? To by ani tak nevadilo, naopak je sympatické, že se v předvečer svých politických ambicí nestal turbo studentem s prapodivně získaným titulem JUDr., Mgr. či Bc., kterých máme v zavedených partajích, jako jsou ODS či ČSSD, celou řadu. Není třeba je ani jmenovat, známe je dobře. Na rozdíl od Oty Zaremby se nikdo z nich k podvodu nepřiznal.

Že neumí cizí jazyky? Nevadí, takových europoslanců je spousta, nejen v českých barvách, a k dispozici je v Bruselu celá armáda tlumočníků, překladatelů, sekretářek, asistentů.

Že nebude rozumět náročným ekonomicko-politickým tématům? Nevadí. Nedávno media informovala o rumunském europoslanci, který celou svoji kariéru v EP hlasoval vždy pro schválení projednávaných zákonů a směrnic. Pro jistotu: většinou ani netušil, o čem se hlasuje.

Na Brusel! To zvolal, parafrázujíc Josefa Švejka při jeho cestě na Bělehrad, nejen vzpěrač Ota Zaremba. Chce tam například i opovrženíhodný podvodník Lukáš Kohout, bůhví proč medii láskyplně titulovaný jako mystifikátor, chce tam spousta dalších prapodivných existencí. Řada z nich se do Bruselu dostane, což je šílené.

Zcela jiný typ budoucího možného europoslance představuje Pavel Telička. Velice inteligentní, vzdělaný diplomat a lobbista s bohatými zahraničními zkušenostmi. V Bruselu je doma. Dokázal by ale vyjednat pro Česko v té ohromné byrokratické mašinerii víc než vzpěrač Ota Zaremba? Uměl by zachránit české pomazánkové máslo? S nejvyšší pravděpodobností ne.

Česko má v EP vyhrazeno 21 křesel pro své europoslance, kteří hrají roli nevýznamných, ale výtečně placených komparzistů v absurdním divadle, které se stalo symbolem byrokratické nabubřelosti. Ohromný ansámbl, který se nesmyslně a draze přesunuje se servisní armádou užitečných poskoků z Bruselu do Štrasburku a zpět, nebudí důvěru. Proč dodneška nemá jeden úřední jazyk, logicky angličtinu? Ušetřily by se miliony eur za tlumočníky. Nestačil by v EP jeden opravdu inteligentní zástupce každé členské země EU, delegovaný svojí domovskou vládou, jehož hlas by měl při hlasování rozdílný koeficient, reflektující ekonomickou sílu a počet obyvatel? Stačil.

Že se dočkáme sebereflexe a efektivního zeštíhlení Evropského parlamentu, to není pravděpodobné. Proto nejen český volič o eurovolby jeví pramalý zájem, protože ani když tam pošleme inteligentní lidi typu Teličky, ničemu to nepomůže. Ztratí se v mase šedivých euroúředníků s nulovou zodpovědností, u nichž nikdo nezkoumá jejich IQ a EQ, adekvátní zkušenosti, vzdělání, znalost jazyků, osobnostní a morální profil.

Není divu, že bruselské divadlo, reprezentované převážně špatnými herci, předvádí ve svém repertoáru většinou trapné tragikomedie, šmíru. A diví se, že nemá divácký respekt a jeho kusům se netleská.

Autor: Jaroslav Pomp | úterý 15.4.2014 9:59 | karma článku: 16,10 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Rada pro veřejné zdraví: Jen trafika

Trafiky v pravém slova smyslu, tedy prodejny cigaret, tabáku, novin a časopisů, mizí. Nahrazují je politické trafiky, u některých ani člověk neví, zda se jejich zřizovatel zbláznil, nebo zkouší, co volič vydrží.

3.5.2024 v 11:08 | Karma: 19,57 | Přečteno: 257x | Politika

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 27,72 | Přečteno: 426x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1146x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,13 | Přečteno: 714x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,79 | Přečteno: 982x | Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Firmy už nechtějí brát brigádníky. Kvůli změnám v zákonech se to nevyplácí

3. června 2024

Premium Počet firem, které hledají brigádníky na sezonní práce nebo na záskok za zaměstnance na dovolené,...

V debatách se mi daří, říká Nerudová a hájí migrační pakt: Solidarita je základ

3. června 2024

Za minimum považujeme čtyři mandáty. Takové ambice představila ekonomka a neúspěšná kandidátka na...

ANALÝZA: Prokličkuje se Izrael k mírové dohodě? Ukáže se, kdo to myslí vážně

3. června 2024

Premium (Od spolupracovnice MF ­DNES v Izraeli) Válka trvající osm měsíců vyvolává napětí jak uvnitř izraelské společnosti, tak na mezinárodní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 125
  • Celková karma 27,05
  • Průměrná čtenost 2120x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik