Sobotkovy růže na dluh

Bohuslav Sobotka rozdával růže, rozněžnil tím kolemjdoucí ženy; to je titulek jednoho ze zpravodajských serverů. Rozněžnělé ženy za kytku prý slibovaly hlasy pro ČSSD.

Kdyby stejné ženy dostaly podobný dárek od svých mužů, kteří by se na jeho koupi museli zadlužit, asi by nadšené a rozněžnělé nebyly. ČSSD je ale politická strana, to je něco jiného. Politikům dluhy nejsou cizí, pokud je nemusejí hradit z vlastní kapsy. A to nehrozí.

ČSSD si na probíhající předvolební kampaň v avizované hodnotě 90 milionů půjčila od banky 80 milionů korun, to se jim to rozdává. Ano, je to parafráze na slavnou hlášku feldkuráta Katze: Máme uherák, olejovky, lososa a budeme mít smažená vajíčka. To se nám to hoduje, když nám lidi pučujou peníze.

Sociální demokraté, ale i partajníci z jiných stran, jsou zvyklí hodovat za cizí. Už za předsednictví Jiřího Paroubka si ČSSD, prezentující se jako strana obyčejných lidí, udělala svoji závodní jídelnu z luxusního hotelu Kempinski.

Bohuslav Sobotka sice rozněžňuje růžemi, koupenými na dluh, kolemjdoucí ženy, ale i když sociální demokraté volby vyhrají, protože pro voliče jsou často důležitější darovaná růže a pivo v kelímku než realisticky postavený volební program, pravděpodobně se premiérem nestane.

Naznačil to jiný titulek u rozhovoru s Vratislavem Mynářem, kancléřem prezidenta: Do vlády s ČSSD bych šel, ale bez Sobotky a Zaorálka. I z tohoto výroku je zřejmé, že prezident asi spíše pověří v případě vítězství ČSSD sestavením vlády svého oddaného lokaje Michala Haška, muže, který dokáže sedět jedním zadkem na 29 židlích najednou.

Bohuslav Sobotka se přesto snaží a s růžemi boduje. Ale obdarované ženy by měly vědět, že ty darované růže nejsou zadarmo. Za každý volební hlas dostane ČSSD 100 Kč od státu. A stát má ty peníze mimo jiné také z daní oněch rozněžnělých žen. Jinými slovy: jakoby si je koupily samy za své. Rozněžnělost není na místě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Pomp | úterý 1.10.2013 15:52 | karma článku: 31,93 | přečteno: 1086x