Rasistický verdikt UEFA v kauze Kamara – Kúdela

Disciplinární komise UEFA vynesla verdikt v kauze údajného rasismu v zápase Rangers Glasgow vers. Slavia Praha. Kúdela dostal stop na 10 zápasů za neprokázaný výrok, Kamara stop na 3 zápasy za připravené fyzické napadení.

Popravdě: ten výsledek se v dnešní rozjitřené pseudokorektní době dal očekávat, protože zdravý selský rozum dostává každodenně tvrdý knock out. Verdikt odpovídá současné společenské objednávce. V Evropě se množí zápasy, v nichž některý z týmů či hráčů poukazuje na rasistické slovní ataky. Že by byli bílí fotbalisté opravdu rasisti?

Obvinit z rasismu Ondřeje Kúdelu, který stráví se svými černými týmovými kolegy ve Slavii většinu svého času, je s nimi kámoš, sdílí s nimi společnou šatnu, sprchy, objímá se s nimi po jejich gólových úspěších, je ve své podstatě absolutní pitomost. Kdyby byl rasista, požadoval by separované zázemí. Nikdo kromě Kamary a Kúdely neví, jaká slova zazněla, je to tvrzení proti tvrzení, jen oni vědí, zda český hráč řekl monkey nebo guy. UEFA má ale jasno i bez prokazatelného důkazu: byla to opice, byl to rasismus. Co je ale rasistického na oslovení opice netuším, z primátů vzešli běloši i černoši, to je vědecký fakt. Kdo hrál fotbal dobře ví, že v emocích létají na hřišti mnohem silnější výrazy než opice.

Mám obavy, že bílí fotbalisté budou muset mít při zápasech přelepená ústa, aby náhodou něco neřekli směrem k černému hráči soupeře, protože údajná Kúdelova „opice“ může být precedentem i návodem.

Desetizápasový trest pro Kúdelu za neprokázaný výrok v kontrastu s minimálními tresty za kriminální likvidační faul Roofa (jen 4 zápasy stop)  i připravený fyzický útok Kamary (3 zápasy) před svědky z řad činovníků UEFA svědčí o tom, že nejvyšší fotbalový evropský orgán měří prapodivným metrem. Rasistickým. Kdyby slova o opici, opakuji, neprokázaná, zazněla v opačném gardu, nic by se nedělo.

Ten verdikt UEFA je problematický i v tom, že údajný rasismus ani náhodou nepotírá, stejně jako stupidní poklekávání fotbalistů před zápasy, ale naopak posiluje. Respekt k soupeři, fair play by měly být samozřejmostí. Vynikající herec Morgan Freeman to řekl jednoduše a jasně: Rasismus skončí, až o něm přestaneme mluvit.

Autor: Jaroslav Pomp | středa 14.4.2021 17:41 | karma článku: 46,15 | přečteno: 6253x