Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč se politici lísají k Dominiku Dukovi?

Církve mají v Česku stejnou důležitost jako Svaz chovatelů drobného zvířectva nebo Český badmintonový svaz. Proč je ale vedle čelních politiků vidět vždy jen Dominik Duka a nikoliv předsedové těchto nebo jiných svazů?

S rostoucí vzdělaností a snadným přístupem k informacím zcela logicky počet věřících i v ateistickém Česku stále klesá, zatímco počet kněží, zejména v katolické církvi, neúměrně k tomu roste. Těch kněží je stále více z Polska, platí je čeští ateisté. Paradoxní situace.

Lidé dnes už nevěří, že když dostanou padáka v práci, může za to jakýsi bůh. Mohou za to jen a jen lidé: politici, kteří nevytvářejí dobré podmínky pro podnikání, arogantní šéfové bez špetky sociální inteligence, jejichž vzývaným božstvem jsou růstový faktor a co nejvyšší plusová EBITDA.

Církevní restituce, nazývané stále častěji jako loupež století, zcela odhalily, že peníze a majetek církvím, zejména pak církevním šéfům, nesmrdí. Je zřejmé, že mezi obyčejnými kněžími, i v katolické církvi, jsou stále ještě následovníci poctivého faráře Josefa Toufara, kteří se snaží pomáhat zcela nezištně lidem a nezajímají se o světské statky. Paralela s politickými stranami a jejich vedením je zřejmá: dole se snaží poctivě pracovat ve prospěch lidí, zatímco nahoře se chamtiví kariéristé koncentrují na získání a upevnění moci, intriky, snahy zbohatnout všemi prostředky. I těmi, které by se bohu pramálo líbily.

Tento článek není filipikou proti církvím, z nichž si dnes lze nejvíce vážit Bratrské jednoty baptistů, která jako jediná odmítla podezřelé peníze z církevních restitucí. V historii sehrály církve jistě i pozitivní roli. Moje babička v Opavě chodila do kostela denně, protože opravdu věřila v boha a působil tam bytostně lidský farář – bylo to za komunistů, takže Dukovy nářky na destrukci církví a pronásledování věřících za minulého režimu nelze brát vážně. Jasně, vedle komunistických papalášů, kteří preferovali před církvemi ROH a SSM, se katoličtí šéfové neproducírovali, že by měl Duka na mysli právě to?

Církve jsou pro některé lidi i v ateistickém Česku určitě pořád ještě důležité, stejně jako jsou pro jiné lidi důležité Svaz chovatelů drobného zvířectva nebo Český badmintonový svaz. Proč ale premiér Petr Nečas vedle sebe nepostaví například předsedu FAČR Miroslava Peltu, když fotbalistů je v Česku více než vyznavačů katolické církve? Nebo šéfa cyklistů – na kole jezdí v Česku skoro každý! Proč vždy reprezentuje stovky zájmových spolků právě jen Dominik Duka?

Horečný spěch vlády a poslanců vládní koalice při schvalování zcela netransparentního zákona o církevních restitucích, který hluboce prolamuje hranici roku 1948 a nikdo z vlády není schopný definovat, na jakém základě se k finančním sumám a vraceným majetkům dopracoval, vzbuzuje podezření, že se jedná o další špinavý byznys. Z katolické církve se stane největší pozemkový vlastník a jeden z nejsilnějších podnikatelských subjektů v zemi. Manažerské kapacity na řízení katolická církev nemá. Bude zajímavé sledovat, v jakých rukou nakonec „vrácené“ majetky skončí, ale překvapení to asi nebude.

Z tohoto pohledu je patrné, že lísání politiků k Dominiku Dukovi má své opodstatnění a jen tak neskončí. Včelaři, myslivci, filumenisté, fotbalisté, badmintonisté – máte smůlu. Pro politiky nejste zajímaví. Jste chudí, nemáte co nabídnout. Nabízí se ovšem také otázka, zda lísání politiků pomůže Dominiku Dukovi k posílení prestiže katolické církve. Obávám se, že nikoliv.

 

Autor: Jaroslav Pomp | pátek 7.6.2013 9:49 | karma článku: 25,05 | přečteno: 918x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Rada pro veřejné zdraví: Jen trafika

Trafiky v pravém slova smyslu, tedy prodejny cigaret, tabáku, novin a časopisů, mizí. Nahrazují je politické trafiky, u některých ani člověk neví, zda se jejich zřizovatel zbláznil, nebo zkouší, co volič vydrží.

3.5.2024 v 11:08 | Karma: 19,56 | Přečteno: 255x | Politika

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 27,62 | Přečteno: 425x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1144x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,13 | Přečteno: 714x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,79 | Přečteno: 982x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 125
  • Celková karma 26,95
  • Průměrná čtenost 2124x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik