Pomýlená filipika proti Filipovi

Miroslava Němcová byla dlouhé roky světlým zjevem mezi politiky: slušná, bez skandálů, jasně formulující logické myšlenky. S pádem ODS ale i ona ztrácí glanc a noblesu.

Je zřejmé, že topící se a rozložená ODS se snaží chytat každého stébla, ale poslední výroky Miroslavy Němcové na adresu komunisty Vojtěcha Filipa jsou výrazem zoufalého hledání tématu, které by mohlo přinést politické body. V tomto případě se ale paní Němcová dvakrát zmýlila.

Zaprvé: Miroslava Němcová hledá ve výroku Filipa to, co tam evidentně není, tedy ospravedlňování okupace ČSSR vojsky států Varšavské smlouvy. Ta inkriminovaná Filipova věta zní: „Dnešní doba se na zvací akt dívá různými úhly pohledu“. Pracuji celý život s českým jazykem a nemohu tam nalézt ani ospravedlňování vpádu vojsk, ani schvalování zvacího dopisu. Ano, mezi řádky lze hledat určitou provokaci, ale fakticky je to nenapadnutelné konstatování, protože na každou historickou událost reálně existuje spousta náhledů. A nepochybujme o tom, že pro některé zavilé komunisty okupace, konec Pražského jara a normalizace představují stále záchranu před kontrarevolucí, v duchu tehdejší propagandy. Nikoliv vlastizradu. Jiný úhel pohledu.

„Vasil Biľak se podílel na okupaci naší země. Není možné tvrdit, že dnešní doba se dívá na jeho krok různými pohledy,“ tvrdí Němcová. Jinými slovy: možný je pouze jediný pohled. Divná myšlenka od reprezentantky ODS, strany vyznávající názorovou pluralitu.

Zadruhé: antikomunismus už není sexy a voliče neosloví. Podle posledního průzkumu volebních preferencí jsou komunisté trojkou za hnutím ANO a ČSSD. Většinového voliče dnes netrápí ani Vasil Biľak, ani Gustáv Husák, ani okupace v roce 1968, ale aktuální vysoká nezaměstnanost, růst životních nákladů, stát s přebujelou byrokracií, zlodějny politiků. Antikomunismem se dnes už politické body nezískávají.

Návrh svrhnout Vojtěcha Filipa z postu místopředsedy sněmovny, kam se dostal z vůle voličů České republiky (a to je realita, jakkoliv se nám to z různých úhlů pohledu nemusí líbit), jen proto, že konstatuje, že existují různé úhly pohledu na historii, je úsměvné a především trapné. Pokud Miroslava Němcová tvrdí, že jí nejde o téma, které má probudit mediální pozornost na ideově zcela vyprázdněnou ODS, pak je to jen smutný projev hysterického antikomunismu.

Zvací dopis z roku 1968 je zcela evidentně vnímán drtivou většinou obyvatel Česka jako brutální prasárna tehdejších komunistických elit, které si chtěly zachránit posty, jako vlastizrada. Paní Miroslava Němcová jako pravicová politička by měla spíše ocenit a vyzdvihnout, že na rozdíl od dob komunismu se za „různé úhly pohledu“ na politické události dnes už nikdo nezavírá do vězení. Tato filipika na Filipa je zcela nepovedená a rozhodně voliče zpět k ODS nepřivede.

Autor: Jaroslav Pomp | pátek 7.2.2014 11:09 | karma článku: 29,95 | přečteno: 1510x