Poctivá žurnalistika žije

Daniel Stach z České televize se stal laureátem Ceny Ferdinanda Peroutky. Skvělá zpráva o tom, že poctivá česká žurnalistika ještě žije a může se dočkat i ocenění v době, kdy vládne mediálnímu prostoru bulvár.

Přiznám se, že mě věda až tak moc nezajímala – do doby, než ji začal propagovat v ČT Daniel Stach. Ten chlapík má vše, čím by měl televizní moderátor disponovat: charisma, pokoru, skvělou češtinu (ale i angličtinu), schopnost vysvětlit i těžká témata naprosto srozumitelně, analytickou poctivost při práci s fakty, vyzařují z něj nadšení, noblesa a smysl pro fair play. Nikdy neopomene zdůraznit práci svých kolegů, je týmovým hráčem.

Daniel Stach je jedním z nemnoha současných novinářů, kteří naplňují prapůvodní definici novinářského řemesla, ale i hvězdou mezi všemi, kdo vystupují ve veřejném prostoru. A protože je seriózní, v dnes běžných mediích moc prostoru nemá: lidé se spíš dočtou o hulvátech typu pseudonovináře Xavera Veselého či bývalého pseudonovináře Pavla Novotného – informaci o ceně pro Daniela Stacha jsem se dozvěděl na facebooku a nikoliv z tzv. seriózních serverů.

Daniel Stach je ozdobou české žurnalistiky, ale hraje nedoceněnou roli i při propagaci vědy a vědců, což je v současné době, kdy mediálnímu prostoru vládnou zmar, servilita, spousta slovního balastu a zbytečných zpráv o tom, která „celebrita“ má nová prsa, zcela unikátní. V roce 2015 vláda Andreje Babiše investovala do propagace vědy 3,7 miliardy korun (!), klíčová část reklamní kampaně byla umístěna na Primě v přestávkách romantických filmů Rosamundy Pilcher a mýdlových seriálů pro seniorky s uslzenými kapesníky v rukou. Na ministerstvu školství asi tehdy neznali pojem „cílová skupina“. Blog na toto téma najdete zde: https://pomp.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=457508 Daniel Stach dělá pro propagaci vědy víc než kdokoliv jiný.

Daniel Stach získal Cenu Ferdinanda Peroutky (toho, jehož údajný článek, který prezident Miloš Zeman viděl „vlevo dole“, už pár let stále hledá z našich daní placený hradní mluvčí Jiří Ovčáček), je brilantním novinářem, ale jeho práce a osobnost by měly být hodnoceny i z jiného pohledu. Zopakujme si, Daniel Stach má: charisma, pokoru, skvělou češtinu (ale i angličtinu), schopnost vysvětlit i těžká témata naprosto srozumitelně, analytickou poctivost při práci s fakty, vyzařují z něj nadšení, noblesa a smysl pro fair play. Znáte někoho z vlády, kdo tím vším disponuje?

Legendární televizní komentátor Karol Polák pronesl při komentování atletického mítinku v Berlíně slavnou hlášku: “Nemecký šprinter Kokot bezkonkurenčne víťazí a kde sú naši? Ďaleko za ním. Bodaj by sme aj my mali takých Kokotov!”

Dovolím si parafrázi: „Kéž bychom měli v české žurnalistice, ale i v politice, více takových Stachů a méně Kokotů.“

Autor: Jaroslav Pomp | pátek 5.2.2021 13:05 | karma článku: 30,20 | přečteno: 663x