Pečou dobré chleby jen malí pekaři? Ne!

To klišé tady visí ve vzduchu pořád a media ho hloupě permanentně přikrmují: jen malí pekaři umí péci dobrý chléb. Jen malé pivovary vyrábějí dobré pivo. Jen malí cukráři, řezníci… dosaďte si sami.

Zcela mimo mediální zájem se nyní uskutečnil test konzumních chlebů, nazývaných obecně šumava. Bez zájmu novinářů byl možná proto, že opětovně naboural klišé, že pouze malá pekárna umí upéci dobrý chléb. Vyhrály velké pekárny, opět.

Soutěžní anonymní test, který připravila Potravinářská komora ČR ve spolupráci se Světem potravin, vyhrál chléb z pražské pekárny Odkolek ze skupiny United Bakeries. I druhý soutěžní výrobek ze skupiny UB, chléb z pekárny Brandýs nad Labem, uspěl, když obsadil druhé místo společně s chleby z Pekárny Moravec a prodejny Lidl.

Celkem organizátoři vybrali do testu 14 chlebů, nakoupených v běžné obchodní síti, výrobci byli velcí i malí. Chléb z pražské pekárny Odkolek vyhrál v několika z hodnocených parametrů, odborné porotě se nejvíce líbily jeho vzhled kůrky, pórovitost střídky a celková příjemnost vzhledu, stejně tak je zaujala vůně a textura.

Vítězný chléb se peče z tradičního třístupňově vedeného kvásku a odkazuje na jméno a řemeslný odkaz nejslavnějšího českého pekaře Františka Serafína Odkolka, který založil firmu Odkolek na pražské Kampě už v roce 1850. Odkaz této tradiční značky nyní rozvíjí společnost United Bakeries.

Proč novináři považují pekaře z malé pekárny a priori za dobrého a stejně vyučeného pekaře, pracujícího ve velké pekárně, za neumětela, to rozum nebere. Stejně tak rozum nebere, proč media odmítají pozitivní informace o soutěži a chlebu obecně publikovat, proč je pekaři zajímají jen v případě, kdy v pekárně vypukne požár. Chléb přece jíme všichni a měli bychom být o něm poctivě informováni. Že čtenáře zajímají jen negativní zprávy? To je přece blbost!

Výsledky zmíněného testu Potravinářské komory ČR v podstatě potvrdily resultát posledního velkého testování konzumních chlebů, které uspořádala redakce MF Dnes. Dvacítku chlebů, koupených v obchodech v celé ČR, hodnotili odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické. A výsledky? Chleby ze skupiny United Bakeries obsadily první dvě místa (pekárny Brandýs nad Labem a Karviná) a patřilo jim i čtvrté a páté místo (Brno, Praha).

Nehodnoťme pekaře, ale ani pivovarníky, řezníky podle toho, zda jsou velcí či malí. Hodnoťme je podle kvality jejich práce. Odborníci opět v anonymních testech dokázali, že i velcí pekaři umějí peci dobré chleby.

Zapomeňme na hloupé předsudky.

 

 

Autor: Jaroslav Pomp | pondělí 21.8.2017 8:33 | karma článku: 20,76 | přečteno: 1184x