Otevřený dopis pirátům: Nezrazujte svoji podstatu

Piráti jsou a musí být ze své podstaty reprezentanti liberalismu a regulace čehokoliv je proti jejich přirozenosti. Nezapomínejte na to!

Ahoj holky a kluci,

To oslovení neberte pejorativně, nejsem „ten strejda“, ale váš volič v posledních dvou parlamentních volbách, duší také pirátský kluk. Obracím se na vás otevřeným dopisem, protože mám obavy, abyste nezradili liberalismus a nestali se trapnou karikaturou sebe sama jako ostatní partaje.

Proč jsem vás volil? Pirátský program mě oslovil, v čele vaší strany stojí velký sympaťák Ivan Bartoš, obklopený sestavou přátelsky a nezkaženě vyhlížejících mladých lidí s progresivním myšlením.

Když jsem si přečetl, že piráti chtějí regulovat platformu Airbnb, nevěřil jsem svým očím. Jedná se o moderní fungující službu informační společnosti, která naplňuje definici poskytování elektronických služeb na dálku, jde o platformu sdílené ekonomiky. To je přesně to, co piráti slíbili podporovat! Pokud turista ubytovaný přes Airbnb dělá bordel a ruší sousedy, na to existují občanskoprávní nástroje z dob, kdy jsme netušili, že telefony budou někdy chytřejší než lidé. Zde není třeba něco regulovat. Ostatně, bordel v ulicích dělají i turisté ubytovaní v hotelích. Zrušíme hotely? Zakážeme turisty? Zakážeme pivo?

Snahy regulovat něco jako Airbnb bych očekával od komunistů, ČSSD, ANO, nikoliv od Pirátské strany! Navíc k řešení je spousta mnohem důležitějších záležitostí, než je sdílená ekonomika. A piráti jako regulátoři? Velké zklamání, téměř protimluv. Něco jako piráti z Karibiku, defilující ve vzorné formaci v jednotných vyžehlených uniformách.

Měl jsem pocit, že volím dobře – a pořád tomu chci věřit. Ale zapomněl jsem, stejně jako u předchozích volebních omylů, na verše jednoho z mých oblíbených básníků Františka Gellnera:

Všichni mi lhali, všichni mi lhali,
blázna si ze mne dělali.
Přede mnou citem se rozplývali,
za zády se mi vysmáli.

Holky a kluci z Pirátské strany, chci věřit, že se v případě vaší regulační Airbnb aktivity jedná o politováníhodný omyl, který se stává jednou za deset let. Měli byste vědět, že vaši voliči vás volili právě proto, že nejste konformní, nenecháváte se lákat lacinými tématy, že nechcete lidi spoutávat byrokratickými okovy, regulovat, deptat novými daněmi a zákony, že jste bytostní vyznavači liberalismu.

Píši vám tyto řádky nejen jako přátelské varování životem ostříleného zkušeného kluka, ale i z vlastní ješitnosti a pýchy. Nechci mít trapný pocit, že jsem naletěl stejně jako proletáři, kteří uvěřili miliardě slibů prolhaného nenasytného miliardáře. Nebo jako voliči komunistů a sociálních demokratů, jejichž vedení se dnes lísá k odvěkému třídnímu nepříteli, představiteli velkokapitálu, který jimi zcela zjevně opovrhuje. Sebemrskačsky přiznávám, že jsem vždy pohlížel na voliče určitých stran či hnutí s velkým despektem jako na hlupáky. Nerad bych, abyste mi přisoudili roli užitečného idiota.

Holky a kluci, dejte si v klidu jointa a zvažte, zda chcete zůstat piráty, nebo si ostříháte dredy, dlouhé vlasy a stanete se seriózně vyhlížejícími, ale nedůvěryhodnými politiky, kteří bez uzardění ohýbají pravdu a pro pár koryt zradí své ideály a program. Piráti jsou ze své podstaty reprezentanti liberalismu a regulace čehokoliv je proti jejich přirozenosti. Nezapomínejte na to!

Stále ještě s úctou,

Jaroslav Pomp

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Pomp | pátek 18.5.2018 9:49 | karma článku: 31,80 | přečteno: 2433x