Když v Bílém domě zdůrazňují rasu a sexuální orientaci

V Bílém domě ve Washingtonu se bude měnit tisková mluvčí. To je ok, lidé se mění na všech pozicích. Proč ale zdůrazňují barvu pleti a sexuální orientaci nové mluvčí? Není to rasistické a šikanózní?

Nová mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová, jež v současné administrativě sloužila jako zástupkyně mluvčí, podle amerického prezidenta Joe Bidena přináší „zkušenosti, talent a integritu, které jsou potřebné pro tuto náročnou práci“. To je vyjádření, které je naprosto relevantní a má smysl.

Zcela nepochopitelný je ovšem komentář odcházející mluvčí Jen Psakiové k její nástupkyni: „Bude první ženou černé pleti a první otevřeně LGBTQ+ osobou, která bude zastávat funkci tiskové mluvčí Bílého domu. Na zastoupení záleží a ona dá hlas mnoha lidem, ale také přiměje mnohé snít o tom, co je skutečně možné.“

Proč zdůrazňuje, že nová mluvčí je černoška, když to každý vidí? V normální nerasistické společnosti je úplně jedno, kdo má jakou pleť, nehovoří se o ní a pro obsazení do pracovní pozice je rozhodující profesní a lidská kvalita. Ne barva kůže. Zdůrazňování rozdílné barvy pleti bylo výsadou rasismu v dobách segregace, do dnešní doby nepatří. Zdůrazňoval někdo při nástupu Jen Psakiové do funkce, že je běloška? Ne.  

Stejně podivný je akcent na sexuální orientaci nové mluvčí. Souvisí to, že je paní Karine Jean-Pierreová lesbou, s vykonávanou funkcí? Ne. Tak proč o tom mluvit. Ve společnosti, která není homofobní, je takový výrok zcela za hranou. Je šikanózní, protože do toho, jakou vyznávám sexuální orientaci, nikomu nic není, je to intimní privátní záležitost. Nebo už ne? Budeme požadovat při nadcházející prezidentské volbě v Česku po kandidátech odhalení jejich sexuální orientace?

Věta odstupující mluvčí „Na zastoupení záleží a ona dá hlas mnoha lidem, ale také přiměje mnohé snít o tom, co je skutečně možné“ jakoby vypadla z ideologického frazeologického slovníku věrozvěstů nového ideálního světa. Já jsem si vždy naivně myslel, že prací tiskového mluvčího v Bílém domě je informovat novináře o konkrétních krocích vládní administrativy a nikoliv přimět někoho ke snění.

Autor: Jaroslav Pomp | pátek 6.5.2022 10:03 | karma článku: 35,52 | přečteno: 1033x