Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když nesrozumitelné EU vládnou diletanti

Blíží se Vánoce, které se eurokomisařce Heleně Dalliové nepodařilo zakázat pod záminkou kouzelného slůvka inkluze. Zatím. A na hranicích Běloruska s Polskem stráví Vánoce nešťastní migranti v mrazu a lesních kulisách.

Zatímco 705 europoslanců s tisícovkami asistentů a překladatelů (kterým slouží navíc 5000 úředníků generálního sekretariátu EP) v teplých bruselských barech degustuje silná belgická piva a drinky, naivní a oklamaní migranti, kteří slouží Lukašenkovi jako užiteční vojáci bez uniforem v hybridní válce proti EU, pijí vodu z kaluží v mrazech uprostřed lesů. A europolitici v Evropském parlamentu, Radě Evropské unie, Evropské radě, Evropské komisi a dalších personálně přebujelých byrokratických organizacích, v nichž sami netuší, kdo má jaké pravomoci, řeší pitomosti, jako je zákaz slova Vánoce, a adorují fantasmagorický Green Deal, který podle propočtů uvrhne do energetické chudoby 140 milionů obyvatel EU a ekonomicky členské státy znevýhodní oproti zbytku světa...

Když čtu o politických výstupech z Bruselu (nebo ze Štrasburku, kam se europoslanci s asistenty, tlumočníky a tunami papírů pravidelně přemísťují, ač to vůbec nedává smysl, stejně jako fakt, že unie nemá jeden oficiální úřední jazyk a vše se překládá do 24 jazyků), vždy si vzpomenu na jednoho rumunského europoslance, který po celých pět let mandátu hlasoval vždy ANO pro jakýkoliv návrh a nikdy nevystoupil v diskuzi. Notorický blb, sabotér, provokatér, vyžírka… není to jedno?  Pokud tam jsou v převaze reprezentanti podobné úrovně, nelze se divit jalovosti a nesrozumitelnosti EU – všechna čest výjimkám, z českých europoslanců mě napadají pánové Tomáš Zdechovský nebo Alexandr Vondra. O většině českých europoslanců jsme snad ani neslyšeli, možná je to dobře.

Až udivující je bezradnost EU s řešením migrační invaze a její rozpolcenost. Už nevadí stavba hraničního plotu v Polsku, která hodně vadila v Maďarsku. Migranti mají smůlu, protože jsou to Lukašenkovi migranti. Ti, kteří připlouvají loděmi přes Středozemní moře v režii obchodníků s lidmi, jsou nadále vítáni, i když i nejvíce vítačské státy už vystřízlivěly a zpřísňují azylová pravidla, protože se ukazuje, že drtivá většina migrantů nepředstavuje přínos, ale velký problém.

Zatímco Alexandr Lukašenko je označován, oprávněně, za zločince, který se snaží nabourat hranice a rozvrátit EU prostřednictvím migrantů, kapitánka humanitární (čti pašerácké) lodi Carola Racketeová si vychutnala v Evropském parlamentu potlesk vestoje, i když dělá totéž, co Lukašenko, liší se pouze jejich motivace. Hranice EU má chránit Frontex, který ale na jihu Evropy slouží spíše jako poslední článek obchodu s lidmi, není divu, že Polsko nabídku jeho služeb na bělorusko-polské hranici odmítla, byť hlavním sídlem organizace je Varšava. Italský politik Matteo Salvini má být souzen za to, že se hranice EU snažil bránit před invazí. Soud v Neapoli poslal na rok do vězení Giuseppe Sotgiua, kapitána lodi, který předal libyjské pobřežní stráži stovku migrantů zachráněných nedaleko afrických břehů. Byla to servisní loď ropné plošiny u Tripolisu, to měl posloužit pašerákům jako bezplatný trajekt do Evropy a vykašlat se na práci pro svoji firmu? To rozum nebere. Lukašenkův migrant je hrozbou, zatímco migrant Racketeové přínosem?

Početné sluníčkářské neziskové organizace, placené z našich daní, tvrdí, že každý má právo na lepší život, proto je třeba migranty vítat. Ale ve světě je podle OSN (další totálně jalová a nesrozumitelná organizace) 600 milionů lidí s příjmem pod 1,9 US dolaru na den, má Evropa povinnost absorbovat všechny chudé, aby sama zchudla? Aby se stala politicky nestabilní unií s násilnými nepokoji, protože kulturně i nábožensky odlišní migranti přicházejí ze zemí (často rozvrácených kvůli vojenské politice států, do nichž nyní míří), kde děti dříve než slabikář a počty ovládají kalašnikova? Frustrace z evropské reality nemusí, ale může vyústit v radikalizaci, to je fakt.

Pokud už i evropské instituce a představitelé některých států s opatrnou politickou korektností připouštějí, že nelegální nekontrolovaná migrace je problém, který narušuje stabilitu EU a její vnitřní integritu, měli by jednat a ne se zabývat pitomostmi. Řešení není až tak složité. Důsledně bránit hranice unie, všechny, nejen ty v Polsku a Litvě. Dát do zemí, odkud migranti proudí, jasně a nahlas najevo, že Evropa není ráj na zemi a je třeba si zde životní úroveň zasloužit tvrdou prací, že do zemí EU bude vpuštěn pouze ten, kdo má vstupní vízum. Za druhé světové války se shazovaly z letadel, balónů a vzducholodí letáky. Dnes stačí použít sociální sítě.  

„Nejsem-li srozumitelný, jsem mrtvý“. Tuto větu říkal jeden profesor na naší fakultě a v těch pár slovech je koncentrovaná absolutní moudrost. Pokud si tuto větu a používání zdravého selského rozumu na úkor převažující zeleno-rudé ideologie neosvojí europoslanci, pak původně skvělý koncept bude mrtvý a po brexitu budou postupně následovat další exity.  

Autor: Jaroslav Pomp | čtvrtek 16.12.2021 10:57 | karma článku: 40,23 | přečteno: 1438x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 26,47 | Přečteno: 385x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1135x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,07 | Přečteno: 708x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,72 | Přečteno: 979x | Společnost

Jaroslav Pomp

Jaderné memento nanejvýš aktuální

Když se otevírají 6,5tunové ocelové dveře s betonovou výplní jednoho ze dvou depotů u obce Míšov, kde byla skladována sovětská jaderná munice, člověka ovane chlad. Nejen proto, že v prostoru pod tunami betonu je jen 8 stupňů C.

23.10.2023 v 10:08 | Karma: 16,39 | Přečteno: 404x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 30,14
  • Průměrná čtenost 2141x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik