Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dlužník Jan Fischer a vláda odborníků

Vladimír Špidla, jeden z posledních politiků se slušným renomé, označil ministry v nově vznikající úřednické vládě za lidi druhé až třetí kategorie. Nový ministr financí jeho slova podtrhuje. Je normální, aby státní finance řídil registrovaný dlužník?

Jan Fischer je sice zkušeným statistikem, ale finance nikdy nebyly jeho oborem. Naopak, dodneška nebyl schopen uhradit dluhy z pompézně vedené prezidentské kampaně. A je pro něj příznačné, že spoléhal vždy na sponzory, že to za něj zatáhnou. Ovšem nestal se prezidentem, proto přestal být pro sponzory zajímavým objektem k placení. Stal se dlužníkem.

Zásadní otázka zní: jak může řídit státní finance člověk, který není schopný řídit vlastní finance a dluhy vnímá jako cosi normálního, co by za něj měli platit jiní? I když peněz na vlastním účtu musí mít dostatek z lukrativního postu viceprezidenta londýnské Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Zajímavé je, že v okamžiku, kdy se objevila informace o jeho novém postu ministra financí, Jan Fischer rychle oznámil, že dluhy ještě před jmenováním noví sponzoři uhradí. Bude zajímavé sledovat, kdo to bude a jak se úhrada projeví na zakázkách ze strany státu. Zadarmo to určitě nebude, ale jisté je, že Jan Fischer jako ministr financí už opět zajímavý pro sponzory je. Pozoruhodné!

Jan Fischer je názorově velice pružný člověk. Z kariérního komunisty z dob totality se přetavil v prezidentské kampani v razantního antikomunistu, což je nejen nevkusné, ale přímo odporné. Nyní se snaží nabudit dojem, že je ekonomickým expertem ve vládě odborníků. Ale není ekonomickým expertem, stejně jako Rusnokova vláda, snad s výjimkou samotného Jiřího Rusnoka, není vládou odborníků. Spíše sedí označení, že se jedná o vládu přátel Miloše Zemana a jeho kamarádů.

Názorově nekonzistentní Jan Fischer nebudí důvěru v novou vládu, stejně jako ji nebudí i další jména, například Martin Pecina; politický turista, který nejprve šel po modré (ODS), pak po oranžové (ČSSD) a nyní kráčí po červenomodré (SPOZ) stezce. Je Pecina nepolitický odborník a nebo politický kariérista?

Pokud budou dluhy Jana Fischera z prezidentské kampaně zázračně rychle uhrazeny, pak bude zřejmé, že se jedná o korupci, o špinavé peníze, které budou vykoupeny většími penězi, samozřejmě ze státní kasy. Jan Fischer tvrdí, že post v žádném případě za podporu Miloše Zemana v druhém kole prezidentské volby nedostal, že to není trafika. Je to trafika.

Jan Fischer není ekonomickým odborníkem, už dávno není důvěryhodným člověkem a ještě méně je důvěryhodným politikem. Je ale prokazatelným dlužníkem, což rozhodně není adekvátní kvalifikace pro ministra financí. Pokud nová vláda nakoupí/zkorumpuje nějaké poslance a projde, nebude to důvěryhodná vláda odborníků.   

 

 

 

Autor: Jaroslav Pomp | pondělí 8.7.2013 15:14 | karma článku: 30,19 | přečteno: 912x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Rada pro veřejné zdraví: Jen trafika

Trafiky v pravém slova smyslu, tedy prodejny cigaret, tabáku, novin a časopisů, mizí. Nahrazují je politické trafiky, u některých ani člověk neví, zda se jejich zřizovatel zbláznil, nebo zkouší, co volič vydrží.

3.5.2024 v 11:08 | Karma: 19,37 | Přečteno: 254x | Politika

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 27,62 | Přečteno: 425x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1144x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,13 | Přečteno: 714x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,79 | Přečteno: 982x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 26,95
  • Průměrná čtenost 2124x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik